За първи път в света се извърши преливане на човек

...
За първи път в света се извърши преливане на човек
Коментари Харесай

Революция! За първи път преляха на човек лабораторни червени...

За първи път в света се извърши преливане на човек лабораторно отгледани червени кръвни кафези. Клиничното тестване е направено от учени от Бристолския университет. Произведените еритроцити са отгледани от стволови кафези от донори, след което са били прелети на доброволци, заяви Bulgaria ON AIR.

Ако клиничното изпитване потвърди, че лабораторно отгледаните кръвни кафези са безвредни и ефикасни, това ще докара до гражданска война в лекуването на хора с кръвни болести, за които е мъчно да се откри подобаваща донорска кръв, a тези пък които се нуждаят от постоянни кръвопреливания, в бъдеще ще имат потребност от по-малко процедури.

" Екипът от Кеймбридж употребява кафези прародители от донори, с които в изкуствена среда ги развъжда и им разрешава да образуват повече кръвни кафези.  Революционният детайл е огромното количество и че това разрешава човек да получи своите лични кафези.03:50 Клиничното изпитване е голяма крачка напред за производството на кръв ", сподели доктор Аспарух Илиев.

" Това е първият път, когато е прелята кръв от алогенен донор, отгледана в лаборатория, и ние сме разчувствани да забележим какъв брой добре се показват клетките в края на клиничното изпитване ", сподели Ашли.

Калвин Кембъл е първият пациент на който е прелята експериметалната кръв. Той е със заболяване,което постанова да му се прави хемодиализа на всеки 3-4 седмици.

" Изпитвах болежка всяка една секунда от живота си до този миг. Аз заспивах с болката и се събуждах с нея. Налагаше се да взимам три пъти в седмицата морфин ", показа Калвин Кембъл.

Оптимистична вест е, че на този стадий не се следят странични резултати.

 

 

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР