За първи път в новата българска история заседанието на Министерския

...
За първи път в новата българска история заседанието на Министерския
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 18 март

За първи път в новата българска история съвещанието на Министерския съвет (МС) се организира цифрово. Припомняме, че този новаторски способ бе разгласен още през вчерашния ден. Това се постанова поради изключителното състояние в България поради разпространяването на ковид.

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 14/2019 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 14 за 2019 година, формирано по искане на Висшия адвокатски съвет за определяне противоконституционност на наредбата на 102, ал.4 от Закона за налога върху добавената стойност сме конституирани като заинтригувана страна по делото.

В мнението на Министерският съвет се застъпва тезата, че оспорената наредба на чл.102, ал.4 от ЗДДС не опонира на Конституцията на Република България и настояването следва да се отхвърли като безпричинно.

Правителството утвърди националния обзор на осъществяването на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване

Министерският съвет утвърди доброволния народен обзор на осъществяването на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване в България, който ще бъде показан на политическия конгрес на високо ниво през юли 2020 година в Ню Йорк. Форумът е проведен в границите на Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации (ИКОСОС) в основната квартира на Организация на обединените нации.

Прегледът прави оценка на напредъка на страната ни по всяка една от 17-те цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване, групирани в три измерения - икономическо, обществено и екологично. Подготовката на документа разреши изчерпателен обзор на политиките на всички министерства в осъществяване на Дневния ред 2030 на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Прегледът регистрира значимия принос на необятен кръг заинтригувани страни - неправителствени организации, частния бранш, университетските среди, младежите, локалното ръководство.

Дневният ред за стабилно развиване до 2030 година е признат от Общото заседание на Организация на обединените нации през септември 2015 година и съставлява проект за деяние, ориентиран към хората, планетата и постигането на разцвет. Неговият главен принцип е „ никой да не бъде зарязан ", т.е. всички дейности по осъществяването му би трябвало да регистрират характерните потребности на всички групи в обществото, с изключително внимание към уязвимите.

България одобри Национален проект за деяние по отношение на дамите, мира и сигурността

Министерският съвет одобри Национален проект за деяние по отношение на дамите, мира и сигурността за интервала 2020-2025 година В документа са написани дейностите, които следва да бъдат осъществени за съответния интервал, виновните органи, източниците на финансиране и периодите за осъществяване на тези действия, както и знаците за осъществяването им. В плана са препоръчани институционални и организационни ограничения, ограничения за образование и подготовка, ограничения за отбрана, възобновяване и реинтеграция, ограничения за разпространение на тематиката.

Насърчаването на ефикасното присъединяване на дамите в напъните за реализиране на мир е приоритет за Организация на обединените нации, дефиниран посредством единомислещото приемане на резолюция 1325 по отношение на дамите, мира и сигурността от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 31 октомври 2000 година Това е първият интернационален документ, който свързва директно ролята на дамите в процесите на попречване и разрешаване на спорове и създаване на мира.

България като съавтор на тази Резолюция придава предпочитано значение на въпросите, свързани с равнопоставеността на половете във всички области на обществено-политическия, икономическия и обществения живот, включително и в общите старания на национално и интернационално ниво в интерес на построяването и укрепването на интернационалния мир и сигурност.

Република България е 83-тата държава-членка на Организация на обединените нации, която създаде подобен документ, изхождайки от дейната си политика в областта на правата на индивида. Този документ добавя напъните в народен аспект за овластяването на дамите и тяхната по-активна роля по въпросите на мира и сигурността.

20 плана в разнообразни браншове са подкрепени от JASPERS през 2019 година

Правителството утвърди доклад за осъществяване на ограниченията от Плана за деяние 2014-2020 година на JASPERS (Съвместна помощ за подготовката на планове за Европейските региони) през 2019 година

В рамките на миналата година 20 плана в областите „ превоз ", „ околна среда ", „ създаване на интелигентни градове " и „ административен потенциал " са получили експертна помощ от страна на Инициативата. Реализираните интервенции са ориентирани към повишение качеството на подготвяната документи по предпочитани национални планове, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, както и към усилване на институционалния потенциал на структурите, виновни за ръководството на политиките в съответните браншове.

JASPERS е обичаен сътрудник в напъните на страната ни за реализиране на дейно асимилиране на средствата от фондовете на Европейския съюз. Предоставяната по линия на Инициативата техническата помощ е безплатна за страната.

Определени са минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт за предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения

Правителството одобри разпореждане за установяване на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения.

С приемането на Постановлението минималните диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно- туристическа активност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения се дефинират, както следва: за децата в държавните, общинските и частните детски градини и в подготвителните групи в учебните заведения - 2 лева на дете за бюджетна година; за учениците в държавните, общинските и частните учебни заведения в дневна, комбинирана форма на образование и образование посредством работа - 3 лева на възпитаник за бюджетна година; за студентите постоянна форма на образование във висшите учебни заведения - 3 лева на студент за бюджетна година; за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на Министерство на вътрешните работи - 3 лева на курсант за бюджетна година.

Постановлението се приема на съображение член 132, алинея 1 от Закона за физическото образование и спорта, обнародван Дъждовни води, бр. 86 от 2018 година и е направено в сходство с осъществяване на задачите, планувани в Програмата на Правителството на Република България за интервала 2017-2021 година, ориентирани към поощряване на децата от детските градини и учащите към двигателна интензивност, редовно упражняване на спорт и спортна изява като средство за здравословен метод на живот, физическо и духовно развиване.

С приемане на Постановлението ще се реализира застраховане на дейностите, свързани с поощряване на децата и младежите към систематични занимания със спорт. Ще се обезпечи присъединяване на децата, учениците и студентите в спортни прояви - учебни и студентски шампионати, надпревари, спортни празници и мероприятия. В резултат ще се основат по-добри условия за осъществяване на занимания със спорт в детските градини, учебните заведения и висшите учебни заведения, което ще насърчи децата, учениците и младежите към систематични занимания със спорт, присъединяване в учебно-тренировъчна и/или спортно-състезателна активност. С Постановлението се уреждат обсегът, редът за кандидатстване и даване на средствата, както и тяхната отчетност.

Отпускат се 20 млн.лв. за финансиране на Данък добавена стойност по утвърдени планове на общини по ПРСР и ПМДР

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2020 година в общ размер до 20 млн. лева Средствата са нужни за финансиране на разноски за Данък добавена стойност на общини по утвърдени за подкрепяне планове. По Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и 2014 - 2020 година ще бъдат осъществени заплащания за Данък добавена стойност в размер на 17 млн. лева Средствата по Програмата за морско дело и риболовство за интервала 2014 - 2020 година са в размер на 3 млн. лева

Правителството утвърди спомагателни 7 милиона за възобновяване на преходни останки на държавните учебни заведения

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) са разчетени средства за възобновяване на преходните останки по делегирани бюджети на държавните учебни заведения в размер на 19 000 000 лева, в това число за учебни заведения, финансирани от МОН, от Министерството на културата и от Министерството на младежта и спорта. Преходният излишък в края на 2019 година е 26 590 982 лева

С актуалното Постановление се предлага 7 000 000 лева да бъдат обезпечен за сметка на разчетените в централния бюджет средства за обучение за 2020 година С тях ще се възвръщат цялостните размери на преходните останки на държавните учебни заведения към Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта в размери надлежно на 1 807 579 лева и 669 187 лева Тъй като разчетените по бюджета на МОН средства за преходни останки и в допълнение обезпечените 4 523 234 лева с Постановлението няма да са задоволителни за държавните учебни заведения, финансирани от министерството, то разликата от 590 982 лева ще бъде обезпечена посредством преструктуриране на разноските по бюджета на МОН за 2020 година.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри Решение за безплатно даване за ръководство на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на Министерство на защитата, за потребностите на Военноморските сили, находящ се в с. Близнаци, община Аврен, област Варна. Приетото решение дава опция на Военноморските сили да осъществя план на обект: „ Открито спортно стрелбище със стрелкова площадка за динамична пукотевица във Военно формирование 22580 ".

С друго решение на държавното управление община Перник получи правото на благосъстоятелност върху два парцела - държавна благосъстоятелност, с обща повърхност от 6 016 кв.м. Те се намират в землището на село Люлин, община Перник. Имотите са нужни за осъществяване на план „ Закриване и рекултивация на съществуващо общинско хранилище за твърди боклуци, околност „ Чокладиновец ", в землището на селото.

Правителството освободи Почетния консул на България в Сицилия

България освободи почетния консул господин Агостино Рандацо и закри Почетното си консулство в област Сицилия, Италианската република. Това реши на свое съвещание Министерският съвет.

Правителството утвърди Споразумение по Оценка на въздействието върху околната среда и Съд на Европейските общности сред България и Сърбия

Правителството утвърди Споразумение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и стратегическа екологична оценка (СЕО) в трансграничен подтекст сред Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството на отбраната на околната среда на Република Сърбия.

Документът регламентира основаването на механизъм за осъществяване на трансгранична процедура за оценка на въздействието върху околната среда сред България и Сърбия, които са страни по Конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст, както и трансгранична процедура за стратегическа екологична оценка по Протокола за стратегическа екологична оценка към конвенцията.

Споразумението контролира изискванията и реда за осъществяване на процедурите и публичните съвещания, в това число обществени чувания на териториите на двете страни, процедурата за продан на документи и нейното обществено обявяване и даването й на формалните езици на двете страни.

Одобрени са резултатите от три извършени съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчет с резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 18 февруари 2020 година в Брюксел.

В подтекста на Европейския учебен срок 2020 година, Съветът одобри изводи по отношение на Годишната тактика за резистентен напредък и Доклада за механизма за предизвестие. Одобрена беше и рекомендацията за икономическата политика на еврозоната. Участниците в съвещанието организираха полемика по прегледа на икономическото ръководство, показан от Европейската комисия. Документът прави оценка успеваемостта на рамката за стопански контрол за реализиране на следните цели: обезпечаване на устойчиви обществени финанси и стопански напредък, отбягване на макроикономически несъответствия, обезпечаване на по-тясна съгласуваност на икономическите политики и поощряване на доближаването в икономическите резултати на страните членки. В рамките на подготовката на срещата на министрите на финансите на Г-20 и на шефовете на централните банки през февруари (20-23 февруари 2020 г.) в Рияд, Съветът утвърди работното задание на Европейски Съюз. ЕКОФИН одобри рекомендация по отношение на освобождението от отговорност на Комисията по отношение на бюджета за 2018 година, както и изводи по насоките за бюджета за 2021 година

Одобрени са също резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси " (COB), което се организира в Брюксел на 25 февруари 2020 година COB стартира подготовка на Европейския съвет (среща на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на ЕС), който ще се организира на 26-27 март 2020 година На съвещанието бе утвърден дневният ред за тази среща със следните тематики: разширението на Европейския съюз, подсилване на икономическата база, реализиране на климатично неутрална стопанска система и дигитализацията. Съветът утвърди също мандата за водене на договаряния по съглашение за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Преговорите започнаха на 2 март 2020 година и Европейски Съюз ще разполага с време до октомври 2020 година за реализиране на съглашение.

Правителството утвърди и резултатите от изключителното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (EPSCO), част „ Здравеопазване ", извършено на 6 март 2020 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия. В рамките на съвещанието министрите разискаха разпространяването на COVID-19 в международен проект и отражението му върху опазването на здравето в страните - членки на Европейския съюз (ЕС). Министрите откроиха нуждата от непрекъсната съгласуваност във връзка с подхванатите ограничения, както и от пропорция в подтекста на рекомендациите на Световната здравна организация и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Засегнат беше и въпросът за отбраната на уязвимите пациенти (възрастни хора със слаба имунна система, хронични болести, риск от усложнения). Изключително значимо е да не се популяризират тревожна и подвеждаща информация, и послания, които омаловажават и подкопават напъните на държавите-членки и медицинските експерти за справяне със обстановката. В рамките на полемиките се разиска актуалната и бъдеща съгласуваност в границите на Европейски Съюз, в това число активирането в режим на цялостна подготвеност на механизма за гражданска отбрана. Европейската комисия беше приканена да откри решения при дефицит на медикаменти и защитни средства в изискванията на зараза, тъй че всички държави-членки да разполагат с нужния им запас. Здравният министър Кирил Ананиев обърна внимание, че в България е основана организация по всички звена на здравната система, мобилизирани са основни лечебни заведения и е повишен лабораторният капацитет за проучване на проби. Като основни дейности, подхванати у нас, министър Ананиев открои съществуването на съответен за обстановката пандемичеи проект и образувания народен действен щаб, осигуряващ междусекторна съгласуваност и провеждането на всекидневен разбор на обстановката. Откроени бяха и ограниченията, свързани с непрекъснатото информиране на популацията и подхванатите превантивни дейности за отбрана на жителите.

Министерският съвет утвърди също българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 24 март година в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Процесът на разширение ще бъде разискван след оповестената от Европейска комисия на 2 март спомагателна обновена информация за напредъка на Република Северна Македония и Албания. България поддържа рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния с двете страни, като ще се придържа към признатата на 9 октомври 2019 година Рамкова позиция по отношение на разширение на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране. СОВ ще приготви съвещанието на Европейския съвет на 26-27 март с продан на отзиви по тематиките от дневния ред и по плана на изводи, измежду които подсилване на икономическата основа на Европейски Съюз, цифрови технологии, разширение и външни връзки. Сред останалите тематики от дневния ред на СОВ са европейският учебен срок, законодателната стратегия на Европейски Съюз за 2020 година и настоящото положение на процедурите по върховенството на закона в Полша и в Унгария.

Одобрена е също по този начин позицията на България за присъединяване във Видеоконференция на високо ниво на министрите по превоз на Европейския съюз по отношение на въздействието на COVID- 19 върху бранша. Събитието ще се организира на 18 март 2020 година Министрите ще обменят отзиви за подхванатите ограничения за понижаване на отрицателните резултати от вируса върху транспортния бранш в страните членки на Европейски Съюз. Българската страна ще поддържа метода и препоръчаните ограничения от Комисията, с оглед неотложността и изключителните условия към пандемията. Ще бъдат показани подхванатите превантивни ограничения по отношение на ограничението на разпространяването на вируса в областите, свързани с въздушния, сухопътния и морския превоз.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Буните " в община Варна

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Буните ", община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 26 799,40 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Буните ", община Варна, област Варна, със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Определени са концесионери на морските плажове „ Градина - централен " - част 2 и „ Елените "

„ Алфа Дилеа “ ООД е избран за концесионер на морски плаж „ Градина - централен " - част 2, община Созопол, област Бургас, а „ Мирикал “ ЕООД – за концесионер на морски плаж „ Елените ", община Несебър, област Бургас.

Концесионерът „ Алфа Дилеа " ООД се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година да дава цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лева с Данък добавена стойност и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж. Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 11,70 на 100 без Данък добавена стойност. Годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 58 246,15 лева без Данък добавена стойност. Предложение за вложения за ограничения по отношение на опазването на околната среда, дюните и предпазените територии на морския плаж в размер на 108 228 лева с Данък добавена стойност.

Концесионерът „ Мирикал " ЕООД се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лева с Данък добавена стойност и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж. Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер: на

роялти от 10,80 на 100 без Данък добавена стойност. Годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 150 531,43 лева без Данък добавена стойност. Предложеният от концесионера размер на вложения за организация на спортно-развлекателни действия на морския плаж за целия период на концесията е 179 568 лева с включен Данък добавена стойност.

Правителството утвърди подмяна на концесионера по контракт за рандеман на минерална вода

Министерски съвет одобри решение, с което даде единодушие концесионерът „ Акварекс-В " ЕАД по концесионния контракт от 3 май 2000 година за рандеман на минерална вода - изключителна държавна благосъстоятелност от находище „ Велинград-Чепино " да бъде сменен с приемник - „ Тимбарк България " ЕООД. Причината е подготвяно превръщане с преустановяване на сдружението на концесионера без разпродажба посредством вливане по смисъла на чл.262 от Търговския закон.

С решението е избран едномесечен период за подписване на спомагателното съглашение към концесионния контракт с сдружението - приемник - „ Тимбарк- България " ЕООД. Срокът стартира да тече от влизането в действие на преобразуването - вливане по смисъла на чл.262 от Търговския закон.

Прекратяват се три концесионни контракта за рандеман на строителни материали

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - глини, от находище „ Кошарник ", сектор „ Кошаник-2 ", ще бъде преустановен от страната заради несъблюдение от страна на концесионера на съществени отговорности за повече от три месеца. Находище „ Кошарник ", сектор „ Кошарник-2 " се намира на територията на община Монтана. През месец март 2008 година за него е подписан концесионен контракт със „ Стройкерамика " ООД. Концесионерът не е заплатил концесионно заплащане, не е дал годишни работни планове за рандеман и преправка на подземни благосъстояния от находището, както и банкови гаранции по контракта. Констатирано е също, че „ Стройкерамика " ООД не е предоставило и шестмесечни доклади за установяване на дължимото концесионно заплащане.

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - пясъци, от находище „ Акациите-1 " ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Находище „ Акациите-1 " се намира на територията на община Бургас. През ноември 2004 година за него е подписан концесионен контракт с „ Вая-96 " ООД. Концесионерът стимулира настояването си за преустановяване на контракта с привършване на запасите в находището.

Също по взаимно единодушие се приключва концесионният контракт за рандеман на строителни материали - мергели, от находище „ Ветрище “, което се намира на територията на община Шумен. През януари 2005 година за него е подписан концесионен контракт с сдружението „ Керамат " АД, гр. Каспичан. В настояването си за преустановяване на контракта компанията показва, че находището не се експлоатира през последните 10 години. Поради остаряло и изчезнало съоръжение не се планува и употреба на завод „ Ветрище ", за който в предишното е обезпечавана суровина от едноименното находище.

Съгласно друго държавно решение, сдружението „ Анатолий Иванов - 66 " ЕООД, гр. Червен бряг, е новият концесионер на находище „ Девенци ", сектор „ Западен " и сектор „ Източен ". Находище „ Девенци ", от което се добиват пясъци и чакъли, се, намира на територията на община Червен бряг, област Плевен. Концесията за него е предоставена през декември 2016 година за 25 години на „ МЛ - Консулт - 2009 " ЕООД, гр. Плевен. С днешното решение на Министерски съвет правата и отговорностите по предоставената концесия се трансферират напълно на „ Анатолий Иванов - 66 " ЕООД, гр. Червен бряг. Условията по концесионния контракт остават без смяна. Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

29 000 лева ще бъдат вложени в изследване на строителни материали в повърхност „ Щъркелите-2 "

„ К И Инженеринг " ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Щъркелите-2 ", ситуирана в землищата на селата Цалапица и Костиево, област Пловдив. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи 29 хиляди лева в проучвателните действия.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Панорама - север " в община Варна

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Панорама - север ", община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 9 413,98 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Панорама - север ", община Варна, област Варна със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужваме и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Приети са промени в Правилника за използване на Закона за публичните поръчки

Правителството одобри промени в Правилника за използване на Закона за публичните поръчки, като посредством тях подзаконовата нормативна уредба се привежда в сходство с промените и допълненията в Закон за обществените поръчки, които са в действие от 1 януари 2020 година Основната част от измененията са свързани с използването на централизираната национална платформа при възлагане на публичните поръчки.

Според Закон за обществените поръчки, при потребление на платформата, съществена част от документите, свързани с възлагане на публични поръчки, се разгласяват по едно и също време в Регистъра на публичните поръчки и на профила на купувача. В тази връзка в правилника са дефинирани периодите, в които възложителите са задължени да ги разгласяват.

Направени са промени в разпоредбите за подаване на заявки и предложения, за работа на комисиите, за осъществяване на процедурата конкурс за план, както и при събирането на предложения с публикация. Всички дейности по оценяването и класирането на офертите и плановете, правенето на протоколи, отчети и решения и тяхното издание и изпращане на претендентите и участниците ще се прави посредством платформата. Това ще облекчи и доста ще форсира процеса по възлагане на публични поръчки.

За облекчение на стопанските субекти са планувани две изключения от правилото за криптиране на документи за присъединяване в процедурите. Първото се отнася до заявките за включване в квалификационна система и в динамична система за покупки, защото те са непрекъснато отворени за присъединяване. Второто изключение е за използването на така наречен „ противоположен ред " при открита процедура и обществено съревнование - при този ред техническото и ценовото предложение се криптират и отварят по едно и също време.

Прецизирани са функционалностите на Агенцията по публични поръчки в сходство с последните промени в Закон за обществените поръчки. Измененията засягат наличието и поддържането на листата на стопанските субекти с нарушавания, детайлизиране на събирането и обобщаването на информация за реализиране на мониторинг на публичните поръчки и контрола посредством инцидентен избор. За задачите на правенето и изпращането на отчет до Европейската комисия от мониторинга на публичните поръчки в страната е планувано възложителите и способените органи да изпращат на АОП, годишно: до 1 март, систематизирана информация за миналата календарна година, със наличие според лист, приложение към Правилника. Така задължените лица ще имат предварителна изясненост за изискваната информация и опцията да я събират, обобщават и проучват навреме.

Предвидените промени в контрола посредством инцидентен избор не трансформират всъщност неговия обсег или метод на осъществяване. Те са свързани с използването на платформата от възложителите и в тази връзка - с нуждата от прецизиране на наредбите за достъпа до част от избраните за инспекция документи.

Приемането на тези промени ще обезпечи нужните нормативни предпоставки за потребление на централизираната платформа и по-нататъшното развиване на процеса по въвеждане на напълно електронно възлагане на публичните поръчки.

Допълва се Устройственият устав на Министерския съвет

Правителството одобри допълнение в Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация.

Съгласно измененията, по изключение и по предложение на министър-председателя Министерският съвет може да организира съвещания и отдалечено. В случаите, когато съвещанието се организира отдалечено, се обезпечава директно и виртуално присъединяване на членовете на Министерския съвет при съблюдаване на условията за кворум. И в случаите на съвещание, извършено отдалечено, се изготвя протокол.

Правителственото разпореждане е признато по отношение на решението на Народното събрание за оповестяване на изключително състояние в страната и предоставеното със същото решение Министерският съвет да предприеме всички нужни ограничения за преодоляване на изключителната обстановка, както и рекомендациите на Оперативния щаб за обществено разграничаване и обезпечаване в оптималната степен работа от разстояние. С постановлението се обезпечава работата на Министерския съвет и вземането на бързи и своевременни решения по отношение на създалото се състояние.

За ратификация се предлага Рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Рамково съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне.

Рамково съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне (Рамково споразумение) беше утвърдено на съвещанието на Министерския съвет, извършено на 13 март 2019 година и министърът на опазването на здравето беше акредитиран да го подпише при изискване за следваща ратификация. То е подписано в границите на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “), извършен на 14.06.2019 година в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург. Съгласно обществена оценка на Европейската комисия, с присъединението на България към Рамковото съглашение, то покрива към 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от популацията на Европейския съюз.

Споразумението е рамка, която дава опция на включилите се държави-членки взаимно да организират бъдещи тръжни процедури за съответни ограничения за здравно противопоставяне (противовирусни препарати, ваксини и др.).

В случай на спешна обстановка, засягаща здравето на популацията, България ще има опция да взе участие в нови тръжни процедури по реда на Рамковото съглашение, като в същото време си резервира правото да предприеме дейности независимо да обезпечи медицински ограничения за противопоставяне, отвън взаимното възлагане.

Рамковото съглашение не лимитира включилите се страни да организират публични поръчки със сходни, а даже и идентични предмети, като в това време страните имат право да договарят със същите контрагенти/ производители/ реализатори, които вземат участие в публичната поръчка на страните по Рамковото съглашение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР