За първи път в Източна Европа – уникален образователен, научноизследователски

...
За първи път в Източна Европа – уникален образователен, научноизследователски
Коментари Харесай

Откриват „Център за аквапоника” в Тракийски университет – Стара Загора

За първи път в Източна Европа – неповторим учебен, научноизследователски и промишлен план за следено екологично произвеждане посредством аквапонична технология в България

Тракийският университет в партньорство с вложителя „ АКВА ФИЙЛД ” ООД построиха за по-малко от година „ Център за аквапоника ” към Тракийския университет – Стара Загора, ситуиран на повърхност от 4000 кв.м.

Първият цикъл на произвеждане започва напролет на 2022 година, а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се осъществя през есента. Годишната продукция е към 120 000 зеленолистни органично създадени растения и към 3 тона риба с чудесно качество и усет при непрестанно произвеждане – 365 дни в годината.

Уникалността на плана е обвързвана с това, че аквапоничната технология и продукцията й ще се оферират за първи път на българския пазар посредством американските системи, на водача в аквапоничната промишленост, „ Nelson and Pade ”, Inc.®.

Като отличен модел за демонстриране на доста правила на науката, производството, инженерството и мениджмънта аквапониката ще бъде част от просветителния и теоретичен напредък на Тракийския университет – Стара Загора.

За аквапоничната технология

Аквапоника е композиция от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни субстанции вода, която е резултат от развъждането на риба, е източник на хранителни субстанции за растенията. Полезните бактерии трансформират токсичните съставни елементи на рибните боклуци във форма на хранителни субстанции, използваеми от растенията. Тъй като растенията употребяват питателните субстанции, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен развой поддържа рибите и растенията здрави и оказва помощ да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите типа – потребни микроорганизми, риби и растения се развиват чудесно.

В аквапониката и рибите, и растенията се отглеждат в един воден обект, като се употребява една инфраструктура. Използването на неестествен тор не е належащо, защото рибните боклуци обезпечават питателните субстанции, от които се нуждаят растенията. Не се употребяват хербициди, защото няма почва, в която да порастват бурени. Вместо нездравословни пестициди се употребява биологична битка с вредителите. Ежедневната приложимост на вода е минимална и се отглеждат огромен размер растителни култури, на по-малка повърхност спрямо стандартното развъждане на културите. Тъй като почва не се изисква аквапоника може да се сътвори: в градските региони, които доставят храна на локалните пазари; в сухите региони с неприятна почва; в селските общности или на всички места другаде, където са нужни пресни органични храни.

Технологията има следните характерности: надеждност; доходност от позиция на направените индустриални и оперативни разходи; успеваемост при потреблението на силата, кислорода и фуража в производството; дава среда за обитание на отглежданите водни организми, която е оптимално близка или съответствува с естествената; дава опция за лесни операции като хранене, залавяне, пренасяне и други на отглежданите аквакултури, които водят до най-малък стрес за тях и са свързани с най-малък разход на труд и енергия; подсигурява качествените параметри на водата при постигане на оптималната компактност на биомасата; дава съответен мониторинг и ефикасен надзор на качествените параметри на водата.

Хронология на събитията за създаване на „ Центъра за аквапоника ”
05 юни 2020 година – Първа взаимна среща сред вложителя Радосвет Радев и ректора на Тракийския университет – Стара Загора05 юни 2020 година – Обсъждане на партньорските взаимоотношения и бъдещия план за създаване на „ Център за аквапоника ” сред „ Дарик Холдинг ”, Българска стопанска камара и академичното управление на Тракийския университет – Стара Загора05 юни 2020 година – Ректорът на Тракийския университет – доцент доктор Добри Ярков посреща зам.-председателят на Българска стопанска камара – Добри Митрев и екипът на „ Аквапоникс България ” – Веселин Балджиев и доктор Милена Кръстанова20 октомври 2020 година – Избор на терен за бъдещата оранжерия на аквапоничната технология в наличието на зам.-ректора на Тракийски университет – доцент Нели Грозева и Веселин БалджиевПлощта на определения терен е 4000 кв.м.16 април 2021 година – Екипът на взаимния план сред Тракийския университет и „ АКВА ФИЙЛД ” ООД и изпълнителите16 април 2021 година – Първа копка за създаване на Центъра за аквапоника16 април 2021 година – Традицията със строшаване на бутилката шампанско за шанс и успех…….и със притискане на ръцете за отлични партньорски взаимоотношения27 август 2021 година – Председателят на Стопанска камара – Добри Митрев и Веселин Балджиев инспектират изпълнениетоПоставяне на двоен полиетилен върху покрива на оранжериятаЗатваряне на двете крайни стени на оранжериятаМонтиране на последно потомство автоматизирана система за охлажданеИзграждане на механизирано вътрешно покритие за сянка, което автоматизирано са задейства според от слънцегреенетоОбособяване на офис пространства и зала за проява и обучениеСистема за недопускане на инсекти от пода и от двете крайни стениИзграждане и на техническите детайли за надзор на средата – система за изстудяване и за въздушна циркулация с цифрово контролиране на температура и влажност21 октомври 2021 година – Системите за аквапоника на „ Nelson and Pade ”, Inc.® идват от САЩ15 декември 2021 година Сглобяване на детайлите на системите за аквапоника
„ Центърът за аквапоника ” към Тракийския университет – Стара Загора обезпечава отбрана на аквакултурите и растенията от метеорологични рискове и вредители посредством надзор на околната среда (отопление, изстудяване и вентилация) и високи равнища на биосигурност. Осигуряването на оптимални условия на средата се реализира посредством оранжерийната конструкция с компютърно следено съоръжение за точно поддържане на всички параметри като температура, мокрота и други. Тази дарба за надзор на всеки параметър води до по-голям триумф и нараснала доходност.

Растителните култури, планувани за развъждане са зеленолистни висококачествени подправки, билки, зеленчуци, избрани като функционални храни или храни с изгоди за здравето (кейл, пак-чой, манголд и др.). Силните страни на продукцията са, че са органично създадени атрактивни артикули с чудесно качество и великолепен усет при непрестанно произвеждане – 365 дни в годината.

Отглежданата риба е тилапия, избрана като съвършен тип за комерсиално произвеждане в системата на аквапоника. Има атрактивен външен тип, елементарно се развъжда и отглежда и е толерантна на необятен обсег на изискванията на водата. Има бърз напредък и устойчивост, изразени вкусови качества и е великолепен източник на белтъчини, сила, мастноразтворими витамини и минерални субстанции.

Аквапоника с направление образование

Направлението образование посредством аквапоника е основано на положителни практики за съчетано приемане на теоретични познания и използването им на процедура. Мониторингът и грижата за аквапоничната система от страна на възпитаници или студенти оказва помощ да им се внуши възприятие за отговорност, да се въодушевява творчеството им и по този начин да се притегли ползата им в просветителната и научната сфера. Студентите от всички курсове са експерти на утрешния ден, минали своето образование по един изобретателен и новаторски метод посредством аквапоника. Интердисциплинарният метод към опциите на аквапоничната система разрешава преподаватели от разнообразни дисциплини да си сътрудничат и интегрират своите курсове. Преподавател по биологични науки може да си сътрудничи с преподавателите по бизнес и по инженерство. Студентите от инженерните класове проектират и поддържат системата. Студентите от класовете по биология се грижат за рибата и растенията. Студентите от бизнес класовете – за маркетинга на продукцията.

Аквапониката може да се употребява като промишлен и учебен туризъм за: проява на технологията; продажба на прясна продукция; визити на туристи, фенове и аграрни производители; курсове; съвещания и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР