За първи път в историята на страната населението на Катар

...
За първи път в историята на страната населението на Катар
Коментари Харесай

Катар избра парламент, но нито една жена не спечели

За първи път в историята на страната популацията на Катар избра депутати в Меджлис ал-Шура (консултативен съвет с парламентарни функции), съобщи БГНЕС. Нито една жена претендент не можа да завоюва, 30 места в Народното събрание заеха мъже, заяви на конференция след обобщаване на резултатите от изборите ръководителят на наблюдателната комисия Мажид ал-Хулейфи.

Изборите за Меджлиса ал-Шура бяха извършени в събота, съгласно постановлението на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, който след многочислени отлагания предходната година въпреки всичко реши да организира гласоподаване за избор на 30 от 45 депутати.

" Избирателната интензивност на изборите беше 63,5%. 233 претенденти аплайваха за 30 места, от които 26 бяха дами ", сподели ал Хулейфи и уточни имената на спечелилите в 30 изборни региона.

Както сподели пред РИА Новости един от гласоподавателите, Хасан ал-Слайти, „ провеждането на изборите се трансформира в нова глава в историята на Катар, защото за разлика от назначаваните преди този момент депутати, на изборите хората имаха ясно схващане за това, което претендентите желаеха да им предложат и какво могат да създадат “.

Жените също бяха доста въодушевени от първите избори в страната, макар обстоятелството, че в обичайното патриархално общество те имат дребен късмет да влязат в Народното събрание посредством изборния развой.

„ По-рано управляващите са избирали вместо нас, само че в този момент ние, хората, го направихме и това е значимо за бъдещето на страната, за нейното развиване и се радваме, че сме част от този развой “, споделя един от гласоподавателите в изявление за РИА Новости.

Консултативният съвет е основан в Катар през 1972 година при емир Халифа бин Хамад Ал Тани и се състои от 20 членове, назначавани от президента.

Съгласно първата непрекъсната конституция на Катар, призната през 2003 година, 30 членове на Народното събрание би трябвало да бъдат определени, а 15 - да бъдат назначени от емира, само че по-късно решение в него заседават единствено законодатели, назначени от емира, а избори са насрочвани и отлагани няколко пъти. За последно решение за осъществяване на избори през 2013 година беше взето от емира на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани през 2011 година на фона на събитията от „ Арабската пролет “, само че по-късно пълномощията на Меджлис ал-Шура бяха разширени.

Според конституцията на страната консултативният съвет след изборите би трябвало публично да стане законодателен орган, той е акредитиран да утвърждава параметрите на бюджета, да създава, разисква и слага на гласоподаване препоръчаните законопроекти, които се одобряват при положение на приемане на две трети от гласовете на депутатите и утвърждението на емира. Освен това съветът следи активността на министерствата и може да гласоподава за внасяне на избор на съмнение към тях. Мандатът на депутатите е четири години. 30 депутати се избират съгласно мажоритарната система (един народен представител от 30 изборни окръга) в хода на всеобщо директно скрито гласоподаване. Кандидати за депутати могат да станат коренни поданици на Катар (чиито предшественици са живели в страната преди 1930 г.), които са на възраст над 30 години, владеещи арабски език, които не са осъждани, в това число за закононарушения, свързани с аморално държание.

Правото на глас са получили неосъждани локални поданици на емирството над 18 години.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР