За първи път в историята на монархията испански крал -

...
За първи път в историята на монархията испански крал -
Коментари Харесай

За първи път испански крал оповести личното си богатство

За първи път в историята на монархията испански крал - Фелипе VI, оповести обществено персоналното си благосъстояние, което e на обща стойност 2 573 392,80 евро. Пари, които се разпределят, както оповестява Кралския двор, в депозити (2 267 942,80 евро), които кралят има в разплащателна или спестовна сметка и скъпи бумаги, и от друга страна - в предмети на изкуството, антики и бижута от персонален темперамент, които са оценени на 305 450 евро, предава.

Паричните влогове са спестявания от възнаграждението, което монархът е получавал от испанската хазна през последните 25 години. Първо като престолонаследник и принц на Астурия, а от 2014 година и като крал на Испания. Тези хонорари възлизат на брутна сума от 4 275 796,94 евро. От посочените суми би трябвало да се приспаднат налозите, платени през тези 25 години. 

Последният одит, осъществен от Общата държавна намеса (май 2021 г.), откри, че заплатата на крал Фелипе VI е 253 843,20 евро, само че през тази 2022 година Кралският дом е получил бюджет от 8 431 150 евро, оповестява уебсайтът на институцията. От тези пари и след разпределението сред членовете, крал Фелипе VI получава заплащане от 258 927 евро, което е с 5000 повече от 2021 година

Изрично се показва, че кралят не има никакви недвижими парцели и активи в чужбина.

От Кралския двор обявиха, че невижданото решение на Фелипе VI да оповести обществено благосъстоянието си е персонално негово и е в резултат на уговорката за възобновяване на монархията, който пое при качването си на трона. Целта на Фелипе VI е да върне уважението и доверието на жителите към монархията, като я направи по-прозрачна. Този ход на краля да публикува персоналните си активи обаче не визира кралицата. Смята се, че доня Летисия няма конституционни отговорности и че държавен глава е кралят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР