За първи път в България в Аквариума във Варна може

...
За първи път в България в Аквариума във Варна може
Коментари Харесай

Очилат кайман показват в Аквариума във Варна

За първи път в България в Аквариума във Варна може да се види крокодил.

Най-новият жител е очилат кайман, съобщи maritime.bg.

Днес входът е свободен свободен за жителите и гостите на града до 16 часа.

Очилатият кайман (Caiman crocodilus) е влечуго от семейство Алигаторови, срещащо се в Централна и Южна Америка. Обитава най-вече ниски мочурливи места, както и речни корита, само че може да понася и солени води. Поради високата си адаптационна дарба към околната среда, това е и най-широко разпространеният крокодил. Мъжките екземпляри доближават на дължина до 2,5 m, до момента в който женските са по-малки – до 1,4 m. Името на типа произлиза от костната бразда ситуирана сред очите, създаваща усещането за съществуване на очила.



В експозиционните зали на Аквариума са изложени сбирки от черупчести мекотели и препарирани риби и влечуги от разнообразни региони на Световния океан. Представена е информация за хидробиологичните и хидрохимични характерности на Черно море, както и за главните детайли на морските хранителни вериги.



Варненци и гостите на града ще могат гратис да прегледат и диафонизираните обекти от сбирката на Аквариум - Варна - риби, влечуги и безгръбначни, оцветени посредством специфична техника, позволяваща ясно следене на вътрешното устройство на организмите.

Аквариумът е част от Института по рибни запаси - Варна (ИРР),  към Селскостопанска Академия (ССА, София). Институтът разполага с богата библиотека, с повече от 30 000 книги, учебници и периодически издания в региона на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, риболовство и рибна промишленост, марикултури, акваристика и други

Аквариумът във Варна е един от знаците на града.



През 1932 година цар Борис III открива публично Морската биологична станция. По този мотив той споделя:

„ Морската зоологическа станция с аквариум иде да попълни една празнина в редицата научни институти, рожба на нашия университет. Но измежду тежката стопанска рецесия, която изживяхме дружно с всички други нации, ние, българите, не спряхме да отделяме от скромния си залък за просвета и култура, посредством които да творим нови богатства и да внасяме своята скромна дан в съкровищницата на общочовешката просвета ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР