За първи път в България екип от Клиниката по ортопедия

...
За първи път в България екип от Клиниката по ортопедия
Коментари Харесай

Хепиенд: В УМБАЛ Св. Георги спасиха ръката на пациент с пр...

За първи път в България екип от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ " Свети Георги " Пловдив сложи реверсивна раменна ендопротеза на пациент след сполучливо премахване на недоброкачествен израстък с тегло 1,5 кг. Операцията, която траяла 5 часа, е осъществена под управлението на началника на клиниката проф. доктор Владимир Ставрев в наличието на консултанта проф. доктор Любен Стоков от профилиран център в Горна Баня и съдовия хирург доктор Евгени Иванов от УМБАЛ " Свети Георги ".

Чрез нея лекарите са отстранили тумора дружно със засегнатата част от костта като на нейно място са сложили нов тип протеза. По този метод е била избавена дясната ръка на пациента, който лекарите прецизираха, че е десничар.

Екипът от експерти взема решение, че това е най-уместното лекуване за пациента, който е на 60г. и води деен метод на живот досега на появяването на тумора. Затова с реверсивната еднопротеза те освен съхраняват крайника, само че и му подсигуряват връщане към естествения метод на живот.

За да бъдат оптимално потребни лекарите, работили по случая на пациента, разгледали разнообразни разновидности на еднопротези като някои от тях възлизали на стойност от 25 хиляди лв.. На този декор съответната протеза излязла доста по-евтино като пациентът доплатил 6 500лв за нея, а Здравната каса покрила сумата от 1440лв. По този метод проф. Ставрев и проф. Стоков обезпечили артикул от най-нова генерация на прилична цена.​

Проф. Ставрев показа, че интервенцията минала и през рисков миг, защото ненадейно токът спрял по средата на работата. Разбира се, автоматизираното зареждане спомогнало процесът по комплицираната операция да се възвърне. В 7-те секунди до неговото сработване обаче от основно значение била намесата на анастезиолога доктор Шишманов, който обдишвал на ръка пациента на масата.

В момента пациентът Цветан Кайряков, който е от Кърджали, се усеща добре след интервенцията. Вече е минал тридневно възобновяване в Клиниката по анастезиология и интензивно лекуване и в този момент му следва оживление, както и да бъде показан пред онкокомисия, която да реши по какъв начин ще продължи лекуването му. Той се усеща благодарен на лекарите, избавили ръката му. Кайряков изрази още специфична признателност към доктор Възгечев от Многопрофилната болница в Кърджали, който е диагностицирал пръв казуса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР