За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. С

...
За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. С
Коментари Харесай

За първи път се проведе Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор

„ За първи път сътворяваме Консултативен съвет в лозаро-винарския бранш. С това отговаряме на желанието на бранша, като структурираме съвета по модела на включване на представители на бизнес оператори и институции по цялата верига. Това ще даде опция за сполучливо индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече започва работата по нов Закон за виното и спиртните питиета. В програмата на Правителството е заложено неговото приемане до края на идната година, като разчитаме на подпомагане от всички организации и институции, показани в съвета. " Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на първото съвещание на новосъздадения Консултативен съвет в лозаро-винарския бранш. Той показа подготвяния план на Закон за търговията със аграрни и хранителни артикули, който урежда организацията и разпоредбите за търговия по веригата на доставки на аграрни и хранителни артикули за гарантиране на заслужено систематизиране на добавената стойност и гарантиране на правата на всички по веригата, включително и потребителите. Членовете на съвета поддържаха разбирането, че организацията и разпоредбите на доставки на грозде за произвеждане на вино, гроздова отплата и вино следва да останат като част от регулацията на процесите в лозаро-винарския бранш в границите на профилираното законодателство и показаха подготвеност да се включат в създаването на новия Закон за виното и спиртните питиета. По време на съвещанието бяха разисквани и тематики, свързани с контрола на търговията с винено грозде през акция 2023 година и бяха показани опциите за подкрепяне в бранша с държавни помощи.

Акцент беше тематиката за разширение опциите за изход на външни пазари за винената промишленост, като заместник-министър Йоцев акцентира приноса на основаната от Министерство на земеделието и храните опция за присъединяване на български винопроизводителите през 2024 година в най-голямото интернационално ревю за вино и спиртни питиета „ Провайн " в Дюселдорф, Германия. Той акцентира напъните на администрацията да удовлетвори декларираното предпочитание за присъединяване на всички, като на националния щанд България ще бъде показана от 26 винопроизводители. Прилагането на новаторска за страната процедура също беше сложено в дневния ред, като участниците бяха осведомени за идно издание на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство, която ще влезе в действие 8 месеца след обнародването си и ще разкрие спомагателни благоприятни условия за рекламиране на винения туризъм.

Първи на практика резултат от срещата на една маса на представители на разнообразни звена по веригата реализираха Изпълнителна организация по лозата и виното и Аграрния университет - Пловдив, които реализираха единодушие за подкрепяне процеса на подготовка на професионални фрагменти, да основат взаимни образователни модули по лозарство и винарство с присъединяване на представители на ИАЛВ, които да бъдат включени в образователните стратегии на студентите от идната година.

В състава на съвета влизат над 10 национално и районно показани организации от бранша, както и Сдружението за съвременна търговия, Сдружение „ Съюз на търговците на храни в България ", ДФЗ, БАБХ, ИАЛВ, Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници ", ССА, Института по лозарство и винарство - Плевен, Института по почвознание „ Пушкаров ", Аграрен университет - Пловдив и Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР