За първи път през последното десетилетие, откакто UBS проследява състоянието

...
За първи път през последното десетилетие, откакто UBS проследява състоянието
Коментари Харесай

Новите милиардери: Наследниците на най-богатите притежават $5,2 трилиона

За първи път през последното десетилетие, откогато UBS наблюдава положението на най-богатите хора в света, новите милиардери от тази година са натрупали повече благосъстояние посредством завещание, в сравнение с посредством предприемачество.

Милиардерските наследници са по-склонни от родителите си да се концентрират върху главните благоприятни условия и провокации пред международната стопанска система, инвестирайки в браншове като чиста сила и изкуствен интелект.

Това са изводите в новия отчет на швейцарската банка, представен от CNN.

" Голямото прекачване на благосъстояние набира забележителна скорост, защото доста милиардери бизнесмени остаряват ", разяснява Бенджамин Кавали, наблюдаващ на стратегическите клиенти в звеното за ръководство на световното благосъстояние в UBS. " Това е тематика, която чакаме да се ускори през идващите 20 години, защото повече от 1000 милиардери ще предадат в ръцете на децата си към 5,2 трилиона $.

UBS чиито клиенти са половината от милиардерите в света, открива, че 150,8 милиарда $ са наследени от 53-ма наследници през 12-те месеца до април, което надвишава 140,7 милиарда $, насъбрани от 84 нови самонаследили се милиардери през този интервал. Броят на милиардерите в международен мащаб се е нараснал със 7% до 2544 души. Общото им благосъстояние нараства с 9% до 12 трилиона $, без да се взема поради инфлацията.

Тази обща сума остава под пика от 13,4 трлн. $, доближат през 2021 година, когато световната милиардерска общественост набъбна до 2686 души при ралито на активи като акции и парцели след пандемията.

Констатациите в отчета отразяват и слабото положение на пазара на първоначални обществени предлагания през 2022 година и началото на 2023 година, което лимитира опциите на бизнесмените да листват своите компании и по този начин да усилят благосъстоянието си.

" Икономическата, геополитическата и политическата неустановеност са предизвикателство за основаването на предприемаческо положение напоследък ", изяснява Макс Кънкел, основен капиталов шеф за фамилни и институционални клиенти в UBS.

В отчета се показва, че за пръв път Европа е отпред по растеж на благосъстоянието на милиардерите, защото " след пандемията на извършването на покупки " облагите и цените на акциите на водещите компании за първокласни артикули, основани във Франция, са се нараснали, което е от изгода за милиардерските фамилии зад тях.

Това включва ръководителя на империята за първокласни артикули LVMH Бернар Арно и петте му наследника.

Арно е третият най-богат човек в света с чисто положение от 167 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. В края на предходната година благосъстоянието на Арно засенчи това на Елон Мъск от Tesla и Джеф Безос от Amazon, които заемат надлежно първото и второто място.

Докато милиардерите в региона на технологиите и опазването на здравето са натрупали най-голямо благосъстояние през последното десетилетие, отчетът акцентира " първите признаци на възстановяване на положението " на милиардерите в региона на индустрията, измежду които са индийците Гаутам Адани, който стои зад мултинационалния конгломерат Adani Group и Мукеш Амбани от Reliance Industries.

" Това може да продължи на фона на държавните тласъци в няколко страни за поощряване на енергийния преход и по-високите разноски за защита ", се споделя в отчета.

Според Кавали " зашеметяващото " прекачване на благосъстояние към по-младите генерации съставлява голяма опция за UBS, само че и крие обилни опасности.  Обикновено по-младите клиенти избират да имат друг банкер от този на родителите си, въпреки че не е наложително да е по-млад, добавя той и показва, че доста от наследниците са над 50 години.

„ Смяната на караула “ би могла да окаже въздействие и върху благотворителността, защото съгласно отчета на UBS по-малко от една трета от наследниците одобряват филантропията за своя цел спрямо две трети от по-старото потомство милиардери.

Наследниците са по-склонни към вложение за влияние, т.е. обществено или екологично потребно вложение, в сравнение с към " класическа филантропия с разпределяне на безплатни средства ", споделя Кавали. " Патриарсите в предишното са известни с това, че изписват чекове за дела, към които персонално имат афинитет и пристрастеност. "

Милиардерът вложител Чарли Мънгър, който умря във вторник на 99-годишна възраст, беше прочут със своята щедрост, отбелязва CNN.

Например през октомври той подари акции на Berkshire Hathaway на стойност 40 млн. $ на библиотеката и художествената изложба " Хенри Е. Хънтингтън ", съгласно регулаторно подадената информация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР