За първи път от времето на социализма насам, Созопол ще

...
За първи път от времето на социализма насам, Созопол ще
Коментари Харесай

За първи път в Созопол ще има качествена медицинска грижа за жители и гости

За първи път от времето на социализма насам, Созопол ще има пряк достъп до качествени медицински услуги. Обещание, което кметът Тихомир Янакиев беше декларирал още преди да встъпи в служба е на път да се осъществя.



Вече е направена първата копка на Медицинския център, който ще бъде построен в новия квартал „ Мисаря “ на курортния град до есента. Изпълнител е доктор Александър Маджуров, който към този момент е поел ангажимент здравното звено да разполага с най-модерната инсталация и техника за потребностите на популацията и на потока от туристи, който по думите на кмета Янакиев, доближава съвсем 100 хиляди души в пиковите месеци на сезона.

Строителството започва след подписан контракт сред Община Созопол и вложителя, притежател на МБАЛ “Д-р Маджуров “ – Бургас. В плана присъединяване има и Общината.

Заради възбраната за строителството през дейния летен сезон, която влиза в действие от средата на май построяването въз основата ще стартира през есента, а срокът за осъществяване е 12 месеца. Кметът Янакиев е убеден, че от здравните грижи ще се възползват и жителите на прилежащите селища и даже общини.

От своя страна регионалният шеф на Област Бургас проф. Мария Нейкова разкри, че една от хеликоптерните площадки за Спешна здравна помощ, които ще бъдат построени в страната, ще бъде точно до новия медицински център в Созопол, което ще даде началото на първите качествени здравни грижи в едни от най-уязвимите региони през летния сезон – курортните общини на Юг от Бургас.

По време на днешната гала по първа копка на обекта притежателят на Многопрофилната болница за интензивно лекуване “Д-р Маджуров “ ООД, доктор Александър Маджуров уточни, че здравният бранш у нас все по-сериозно усеща ударите от неналичието на висококвалифицирани експерти, само че увери, че новият медицински център в Созопол ще разполага с такива. Той прикани за повече старания от страна на страната за основаване на условия за задържане на младите експерти в българските лечебници.

Първата копка беше направена от Тихомир Янакиев, доктор Александър Маджуров и регионалния шеф - проф. Мария Нейкова. Проектът планува построяването на четириетажна постройка с паркинг, която ще побере кабинети на общопрактикуващи лекари, както и педиатричен, кардиологичен, ортопедичен, гинекологичен и други. Медицинският център ще разполага със зала за хемодиализа и стационар за доболнична помощ до 24 часа.

" Извървя се дълъг път за реализирането на този план. Дълъг път и от кметовете, и препоръките преди мен. Намерихме постоянен сътрудник в лицето на доктор Маджуров. Общината даде плана с всички нужни разрешителни и имот. Администрацията също ще има благосъстоятелност - към 15 на 100. В чисто политически аспект, това беше едно от обещанията ми, когато се кандидатирах за кмет и съм горделив, че съумях да видя началото на реализирането на този в действителност значим за общината план. Има някои неща, които доктор Маджуров искаше да се трансформират по плана и това ще бъде направено през летните месеци. Но Созопол в действителност получава доста с този план – цялата фаза на доболничната помощ ще бъде обезпечена. Досега не сме имали такова нещо. Преди доста, доста време, когато аз съм се раждал в Созопол, в Стария град е имало една дребна поликлиника, в която е имало и родилен стационар. Но през днешния ден тази постройка е частна “, показа пред Дарик, Тихомир Янакиев.

Той добави още, че и това лято в града ще бъдат командировани спомагателни незабавни екипи за летния туристически сезон. Това ще се случи след подписано съглашение с УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " – нещо, за което интензивно работи регионалният шеф проф. Мария Нейкова.

Успоредно с това на 15 май в Созопол ще бъде открита публично и новата постройка на Спешния център. Припомняме, че строителството ѝ лиши няколко години. Тя беше издигната върху терен на общината, който бе възложен на здравното министерство. Реализирането ѝ стана допустимо по план за развиване на системата на Спешната здравна помощ в страната, финансиран по оперативна стратегия " Региони в напредък ", съставен елемент 1- Обновяване и рационализация на сградния фонд. От 24 април, парамедиците, които работеха в кабинет в постройката на общинската администрация, се реалокираха в новите пространства.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР