За първи път от повече от 30 години оперният певец,

...
За първи път от повече от 30 години оперният певец,
Коментари Харесай

Защо оперният певец Хари Драганов избра да се върне в България?

За първи път от повече от 30 години оперният артист, популяризирал България из цяла Европа – Хари Драганов, посреща рождения си ден в родината. Защото избира да се върне в България.

Оперният бас-баритон Хари Драганов – 24 години солист на Женевската опера, с три специалности – концертиращ артист, оперен актьор и режисьор постановчик, е посетител на " Артефир ":

" Така се случи, че в живота ми аз не съм пял в България, нямам публична изява у нас и това доста ми тежи. Защото аз съм българин а в действителност пея в чужбина – по Европа, най-вече в Женева. И тъкмо това желая да поправя в този момент. Времето е пристигнало.

Имах доста забавно развиване на моята кариера, което ми разреши да се срещна с невероятни хора, с доста меломани. От ранна детска възраст имам съпричастие към църковната музика (аз избирам да я назовавам " духовна " ) – тази музика ме завладя (Хор " Славяни " ). Имам фантазия да направя едно професионално място, където да се преподават всички църковни музики (духовни).

Не желая да използвам думата " кариера ", тъй като тя е малко претенциозна. Усещането за сполучливо осъществен акт на това, което Бог ни е дал да го пренесем към хората, за мен не е кариера, а предопределение.

Имал съм привилегията да работя с актьори като Гена Димитрова, Николай Гяуров. Изживяването е необикновено, тъй като те са прелестни персони и ми дадоха красиви креативен моменти, научиха ме на доста. От Гяуров научих по какъв начин да звукоизвличам, тъй че и последният човек в залата да може да ме чуе мощно и добре.

Навсякъде по света в моето изкуство, когато се каже " български оперен артист ", все едно във футбола приказваме за бразилци. Това съпоставяне доста ми харесва, тъй като е безусловно правилно. Няма съвсем нито един спектакъл в Европа, където да няма най-малко един българин – вокален реализатор или инструменталист! Ние имаме невероятното благополучие да сме толкоз надарени и надарени в музиката, че ни тачат на всички места. Тази визитка е може би най-ярката, която имаме отвън България. Потомци на Орфей сме и го носим и би трябвало да го тачим.

Именно по тази причина интензивно искам да трансформира личния си живот, с цел да мога да оказа помощ, доколкото ми стигат силите, на нашата страна да запазим това, което имаме. Защото духовната музика, за която аз жаля, несъмнено е зародена по нашите земи. Има и научни доказателства за това – участвах в един необикновен план по тракология на проф. Валерия Фол, където изследвахме акустиката на храмовете на траките. За мен беше необикновено забавно, завладяващо, изненадващо и удовлетворяващо. Изследванията потвърдиха, че тези хора преди толкоз хилядолетия са строили своите храмове с избрана музикална цел – правили са ги преднамерено такива. Физическите признаци на това са другият тип на дялане на камъните вътре в тези пространства – в коридорите и предверията по един метод, а вътре – по друг метод. Акустичният автограф на тези пространства е необикновен – има едни трептения, които се получават единствено при подаването даже не на глас, а единствено на осцилация, която помещението поема и стартира да вибрира единствено, и то на най-различни тонове.

В нашата българска кръв ние сме исторически ориентирани и задължени да запазим духовната музика, тъй като тя идва от Орфей и ние сме нейни наследници. Аз съм потомък на Софроний Врачански – узнах за това преди много години. Усещането е много забавно – да узнаеш, че не си разпиляла се прашинка, а че имаш корен, и то значим корен в историята на твоя народ. Това повдига освен самочувствието, само че и условията. "

Хари Драганов приготвя концерт в България. " Може би за първи път в България искам да обединя в серия от концерти илюстрацията на това по какъв начин духовната музика е еднообразно влияеща. Съдържанието на тези концерти ще бъде с католическа и с православна музика. Влиянието върху публиката е без подозрение – аз съм го изживявал и правил такива неща, само че не в България. Искам българската аудитория да си даде сметка, че имаме необикновено благосъстояние на духовна музика, наследството, което би трябвало да почитаме и пазим, а също и да се срещнем с това към нас.

Избрах да се върна в България – да остана, да работя, да предам всичко, което имам като багаж (знания и насъбран опит), да го споделя за развиването на всичко наше български. "

Хари Драганов се обърна към слушателите на " Артефир " на БНР: " Нека да отворим една врата към духовното, към човечността, която духовната музика изисква и построява у нас. Много бих желал опитът и музиката, която имам да дам, да бъде чувство за нещо благородно и божествено, което да ви допре. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР