За първи път от началото на войната в град Газа

...
За първи път от началото на войната в град Газа
Коментари Харесай

След 6 месеца: Пекарна в Газа отново отвори врати

За първи път от началото на войната в град Газа още веднъж отвори порти пекарна. Пред нея ежедневно се извиват дълги опашки от палестинци, искащи да си купят самун на фона на продоволствената рецесия в региона. Световната продоволствена програма потвърди, че е съумяла да достави гориво и пшенично брашно в северната част на анклава, което е разрешило на пекарната да проработи още веднъж.
Шест месеца след затварянето на пекарната започнахме производството на самун още веднъж. Трябва да сложим завършек на глада в Ивицата Газа. Призоваваме интернационалните институции и всички заинтригувани страни да продължат да доставят брашно, гориво и всички първични материали за производството на печива. 
Махмуд - работник в пекарна

Конвоите с помощи мъчно доближават до северната част на Ивицата Газа, където съгласно интернационалните организации и групи за помощ гладът е неминуем. От своя страна Израел отвори нов пропускателен пункт, с цел да усили доставките на помощи. Войната има огромни последици за цивилното население в анклава, където повече от 1,5 млн. души са разселени и живеят в тежки условия. Те нямат дом в който да се завърнат.
С волята на Бог ще продължим да работим непрекъснато. Цената на един самун е долар и 30 цента. 
Махмуд - работник в пекарна

На 7 октомври Хамас умъртви 1200 израелци, най-вече цивилни, при изненадваща офанзива и навлизане в южната част на Израел. Около 250 души бяха взети за заложници и отведени в Газа. Сделка през ноември освободи към 100 заложници, оставяйки в плен към 130 души, макар че съгласно Израел към една четвърт от тях са мъртви. Израел отвърна с бомбардировки и наземни офанзиви в Газа, които са умъртвили повече от 33 000 палестинци и са ранили над 76 000 души. 

Това съобщава Министерството на здравеопазването на Газа. То не прави разграничаване сред цивилни и бойци в своята равносметка, само че споделя, че дамите и децата съставляват две трети от починалите. Израел твърди, че е умъртвил над 12 000 бойци по време на войната, само че не е дал доказателства в поддръжка на това изказване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР