За първи път от началото на коронавирусната пандемия Лазаровден се

...
За първи път от началото на коронавирусната пандемия Лазаровден се
Коментари Харесай

Лазаровден отново се чества тържествено в Кипър

За първи път от началото на коронавирусната пандемия Лазаровден се празнува тържествено в Кипър. Център на огромния църковен празник е крайбрежният град Ларнака, чийто покровител е Свети Лазар.

Тържествена епископска вечерня, последвана от шествие на светите мощи и чудотворната икона на Свети Лазар по улиците на Ларнака, са огромните събития, с които през днешния ден - след двегодишно спиране поради пандемията, се връщат традицията и блясъкът на църковния празник в града на Свети Лазар.

Светецът е първият свещеник на Китион, днешния град Ларнака.

Празничната литургия беше отслужва в църквата „ Свети Лазар ”, която е издигната върху неговия гроб.

Процесията довечера потегли от храма, водена от митрополити, с присъединяване на свещеници, представители на общинските и политическите управляващи на града. Тя мина по улиците под акомпанимент от Общинската филхармония.

В предходните две години събиращото стотици поклонници шествие бе анулирано, а литургията бе без вярващи поради Covid ограниченията.

Кипърци ще посрещнат тазгодишния Великден при облекчени коронавирусни ограничения. Правителството ще разисква ново разхлабване на рестриктивните мерки на съвещанието си в сряда, само че се чака те да влязат в действие след Великденските празници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР