За първи път от много време насам има такъв междупартиен

...
За първи път от много време насам има такъв междупартиен
Коментари Харесай

Политолози обясниха има ли конфликт между президента и премиера

За първи път от доста време насам има подобен междупартиен консенсус, че тематиката за сигурността е значима. Това се дължи на бурния свят и на бурния район. Това съобщи политологът Първан Симеонов, разяснявайки първия Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. „ Вторият огромен извод е, че още веднъж е на дневен ред тематиката за уседналостта и с ограничението на правата на хората в чужбина.
Борисов има инстинкта да разделя и след това да владее. Когато става въпрос за военни доставки, постоянно би трябвало да се търси лобизъм. Не се чу обаче разделянето – заплати на военнослужещите или военна техника. Това е по-важният въпрос – доокомплектоването на армията и заплащането”, сподели той пред bTV.

Според сътрудника му Даниел Смилов, има някакво схващане, че би трябвало да се влага в сигурността. " Към момента остават неяснотите във връзка с съответните стъпки, в сравнение с да има някаква ясна визия. Трябва да четем това, което се случва, предвид на партийните тактики. Консенсусът се получи, тъй като и за двете страни бе преференциално този КСНС да има триумф. Това беше знаков КСНС на терена на президента.

Борисов употребява този КСНС с цел да рехабилитира имиджа на патриотите.

Целият спор за сигурността мина като че ли, че не сме страна на НАТО и Европейски Съюз. Цялото стратегическо обмисляне става в нашия двор, без оглед на протичащото се към нас. Ако в действителност трябваше да има стратегически взор, това бе едно от местата, на която да се разиска българската позиция”, счита той.

Що се отнася до законопроекта за въвеждане на уседналост на всички избори в България, който още веднъж ще бъде препоръчан и разискван от Народното събрание, Симеонов не изключи въпросният закон да бъде изменен. „ Това може да се хареса на огромна част от обществото. Хората в действителност разпознават част от външното гласоподаване като опасност.

Вероятно в Народно събрание ще се разисква гласуването от места, за които се допуска, че има закани за демократичния развой. Външните намеси за България ще стават все по-важна тема”, уточни той.

„ Проблемите за сигурността за недокомплекта, по какъв начин ще се превъоръжи страната. Да сглобим в този комплект гласуването на българските турци в Турция не ми се коства добра концепция. Не мисля,ч е българската национална сигурност зависи от няколкото хиляди гласа зад граница”, добави от своя страна Даниел Смилов.

И Симеонов, и Смилов бяха на мнение, че спор сред президента Радев и министър председателят Борисов. „ Ако има фронт против президента, той ще се води от ГЕРБ”, счита Симеонов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР