За първи път от 2009 г. насам Турция преживява рецесия.

...
За първи път от 2009 г. насам Турция преживява рецесия.
Коментари Харесай

Тежката рецесия в Турция сега косвено удря и по руската икономика

За първи път от 2009 година насам Турция претърпява криза. Икономическият спад се оказа много по-мащабен от упования. Той нанася тежки загуби и на Русия, защото Турция е най-големият експортен пазар за съветската металургия и вторият по величина вносител на съветски природен газ и зърно. При това не се обрисува съществено възстановяване на обстановката. И основната причина за това е субективизмът на турския президент, написа БГНЕС.
" Ердоган ни даде, а след това си го взе “ – за това възприятие, обзело от ден на ден турски жители, написа немският вестник Die Welt в публикация, чието подзаглавие гласи: " Ердоган се трансформира в унищожител на турското богатство ". Според вестника, отговорността за икономическия срив значително носи властническият турски президент.
Повод за публикацията са най-новите турски статистически данни, които оповестяват, че през четвъртото тримесечие на 2018 година Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 2.4% спрямо предходното тримесечие. Свиването на стопанската система в две следващи тримесечия приказва за дълбока криза. Слаба разтуха е, че за цялата 2018 година икономическият растеж е бил 2.6% – единствено с помощта на по-благоприятната динамичност през първото полугодие. Една година по-рано Турция и нейният президент можеха да се похвалят с увеличение на Брутният вътрешен продукт до 7.4%.
Икономическият спад в Турция продължава да набира скорост и през първите два месеца на 2019 година Косвено удостоверение за това са и данните за износа на съветския тръст " Газпром ", който е един от най-важните снабдители на сила за турската стопанска система. На 1 март Агенция „ Интерфакс “ заяви, че доставките на съветски газ за чужбина са намалели с 13%, което бе обяснено с топлото време в Европа и с " икономическата и платежна рецесия в Турция, която съществено понижи доставките на газ от Русия ".
Става дума основно за доставките на газ по западния маршрут през Украйна и Балканите, който Газпром има намерение да размени от 1 януари 2020 година с газопровода " Турски поток ". Според организацията през първата половина на февруари, доставките на газ по този маршрут са намалели 4 пъти, а в някои дни са били сведени съвсем до нула.
Има и други образци. По данни на „ Интерфакс “, доставките на съветско зърно на турския пазар са намалели с 24% през настоящата селскостопанска година (от 1 юли 2018). През януари 2019 година целият съветски експорт за Турция е намалял със 17.5% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година, съгласно митническата работа на Руската федерация. Това води до доста понижаване и на приходите за съветската страна. Нека се върнем към оценките и прогнозите на немските медии.
Вестник Die Welt припомня, че след световната икономическа рецесия през 2009 година Турция е образец за подражателство измежду разрастващите се пазари. Нейната стопанска система пораства годишно приблизително със 7% и процъфтява заради солидния приток на капитали и директни задгранични вложения. Немалка заслуга за това има и президентът Ердоган, който организира редица пазарни промени. Но след несполучливия опит за прелом през 2016 година турският президент стартира с всички сили да укрепва персоналната си власт. От този интервал нататък Ердоган стартира да подтиква " нездравословен " стопански растеж, с цел да отвлече вниманието на хората от растящите вътрешнополитически проблеми.
В резултат на това турският президент позволява " прегряване " на стопанската система и голямо повишаване на задълженията в непозната валута. А преходът към президентска република, опитите за орязване на правата на Централната банка, споровете му с Вашингтон и желанията за закупуване на съветски зенитно-ракетни установки С-400 форсират бягството на капитали от страната. Всичко това води до мощна обезценка на турската лира през лятото на 2018 година
Икономистите чакат, че спадът в турската стопанска система ще продължи. " Организацията за икономическо сътрудничество и раз още веднъж снижи прогнозата си за икономическия растеж през 2019 година до минус 1.8% ", написа Frankfurter Allgemeine Zeitung. Вестникът отбелязва пониженото промишлено произвеждане в Турция през четвъртото тримесечие на 2018 година, високия растеж на безработицата от 12.3 на 100, близо 20-процентната инфлация, както и повишаването на питателните артикули с 30%.
Stuttgarter Zeitung също предсказва по-нататъшно утежняване на икономическата обстановка в Турция. Вестникът се базира на един доста прецизен знак за конюнктурата, какъвто е автомобилният пазар. " Броят на записаните нови коли понижа с 28% през предходната година, а продажбите на нови коли през януари 2019 година са с близо 60% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година ", отбелязва изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР