За първи път от 14 години на 1 януари Франция

...
За първи път от 14 години на 1 януари Франция
Коментари Харесай

Франция поема председателството на ЕС със стремеж за изцяло суверенна Европа

За първи път от 14 години на 1 януари Франция поема ротационното европредседателство.

Още речта на френския президент Емануел Макрон в Сорбоната през септември 2017 година маркира тематиките, по които ще работи Париж през първата половина на 2022 година - от промяна на шенгенското съглашение през подсилване на обществения модел на Европейски Съюз до Зелената договорка.

Макрон, който по време на европредседателството ще се бори за втори президентски мандат, се стреми към напълно суверенна Европа, която може сама да ръководи ориста си.

Реформата на шенгенското съглашение за Европа без граници би трябвало да укрепи външните граници на Съюза.

Сътрудничеството с африканските страни е от основно значение за Франция, която ще е хазаин на среща на върха ЕС-Африка през февруари.

Месец по късно е планувана среща на върха с тематика „ Европейски модел за напредък и вложения “, която е директно обвързвана с постигането на климатичните цели.

„ Ще въведем въглеродният налог по границите на Европейски Съюз “, разгласи Макрон, който съобщи, че Франция ще работи за превръщането на Съюза в международна цифрова мощ.

Върховенството на закона и спазването на правилата на правовата страна не подлежат на полемика, безапелационен е френският президент.

При представянето на целите на френското европредседателство във външно политически проект Макрон отбрани визията си за стратегическа автономност на Европейски Съюз, която ще разреши на общността да се трансформира в пълноправен сътрудник на Съединени американски щати, само че и да се възприема като върховен систематичен съперник на Китай и Русия.

По мощната отбранителна дарба на Европейски Съюз не е израз на конкуренция, а допълнение към НАТО, увери Макрон.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР