За първи път министър-председател на хималайското кралство Бутан пристигна на

...
За първи път министър-председател на хималайското кралство Бутан пристигна на
Коментари Харесай

Бутан и неговите щастливи хора: защо Германия се интересува

За първи път министър-председател на хималайското кралство Бутан дойде на публична аудиенция в Германия. Будистката страна, ситуирана сред Индия и Китай, е една от най-изолираните в света. Тя откри дипломатически връзки с Германия едвам през ноември 2020 година.

След срещата си с Лотай Церинг германският канцлер Олаф Шолц не скри, че е впечатлен от концепцията за брутно национално благополучие - индикатор, който кралството мери от години.  " Когато става дума за премерване на благоденствието, Бутан играе водеща роля ", съобщи Шолц на взаимна конференция с Церинг в Берлин. " Идеята на Бутан да включи щастието на своите жители е възхитителна ”, добави още той.

Трипартийната коалиция, която ръководи Германия, също прави стъпки в тази посока. Икономическият министър Роберт Хабек включи обществени и екологични фактори в първия годишен отчет за икономическото положение на страната. " Смятам, че има огромен смисъл да измерваме просперитета си освен в стопански проект, само че и да включваме нематериални фактори ", сподели още Олаф Шолц. 

Пионер на концепцията за брутно национално благополучие е някогашният бутански крал Джигме Синге Вангчук. Тя е замислена още при започване на 70-те години на предишния век и се основава на индикатори като положително ръководство, стабилно обществено и икономическо развиване, поощряване на културата и запазване на околната среда. 

Може ли образецът на Бутан да бъде пренесен и в други страни?

В Бутан разглеждането на щастието като приоритет на държавата има многовековна традиция. В юридически кодекс от 17-ти век може да се открие изречението: " Ако държавното управление не може да сътвори благополучие за своя народ, тогава няма причина то да съществува. "

Брутното национално благополучие не е единственото неповторимо преимущество на Бутан. Кралството е и единствената климатично неутрална страна в света. Това значи, че в нея всички вредни за климата газове се компенсират. Бутан реализира това с помощта на горите, които покриват повече от две трети от повърхността на страната и извеждат големи количества въглероден диоксид от въздуха. В конституцията на страната е записано, че най-малко 60% от територията ѝ би трябвало да е покрита с гори.

На срещата с немския канцлер Олаф Шолц Церинг акцентира желанието на своята страна да си сътрудничи по-тясно с Германия, изключително в региона на образованието. " Ако би трябвало да научим немски език за тази цел, ще се радваме да го създадем ", сподели той. Той изрази вяра, че след " 10 до петнайсет години " в страната му ще има просветителни институции, които дават отговор на немските стандарти.

Бутан разчита Германия да помогне на страната да развие слънчевата и вятърната сила. Кралството доста разчита на хидроенергията, само че през сухия сезон производството на електрическа енергия е намаляло с до 65% заради климатичните промени, сподели още Лотай Церинг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР