За първи път като най-желана специалност от младите медици е

...
За първи път като най-желана специалност от младите медици е
Коментари Харесай

МУ София: Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари

За първи път като най-желана компетентност от младите медици е посочена педиатрията . Това демонстрират данните от анкетата, която Медицинският факултет организира измежду българите от всеки завършващ випуск. 12,4% са декларирали, че ще работят в детското опазване на здравето . Това е  скок с повече от 7% спрямо предходния випуск, пресмятат от университета. Припомняме, че през 2021 година анкетата сподели, че младите медици търсят реализация главно в областта на вътрешни заболявания , хирургия, ендокринология и образна диагностика.

Подредбата на ползите на младите лекари продължава по този начин: кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни заболявания (7,3%), АГ (7%), анестезиология и интензивно лекуване (6%),  гастроентерология (5%) и така нататък Почти всички (87%)  се виждат като лекари в клиничната процедура. И в този випуск се регистрира скок на искащите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в предишния випуск, в този момент са 8%. Но под 1% е резултатът за незабавна медицина, регистрират още от висшето заведение. Леко повишение се следи на % искащи да се занимават с научна работа(3 %).

Анкетата демонстрира още – в три следващи випуска се следи устойчива наклонност на увеличение броя на оставащите в България. В новия випуск те към този момент са 50%. Като най-силен претекст да останат в България абитуриентите още веднъж показват фамилията и приятелите, както и дългът към родината. Сред искащите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират Съединени американски щати (10%) и надлежно се усилва ползата към страните от Европейски Съюз (71%). Няма смяна в аргументите за овакантяване – по-високо възнаграждение, по-добра здравна система и техническо съоръжение.

751 експерти , от които 293 българи, приключват Випуск 2022 на Медицинския факултет към МУ – София. Дипломирането ще се организира на 21 февруари 2023г.  Отличниците са 107. Носителите на премията за цялостно отличие „ Златен Хипократ ” са две млади лекарки – Айлин  Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична премия от 2000 лв. от наследството на донора доктор Андрей Георгиев.

По традиция, тържествената гала по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК, в наличието на управленията на Медицинския университет и Медицинския факултет, фамилиите на абитуриентите, политици, общественици, шефове на здравни заведения  и др. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР