За първи път като крал - Фредерик Х, поздрави поданиците

...
За първи път като крал - Фредерик Х, поздрави поданиците
Коментари Харесай

Кралицата на Дания Маргрете II предаде властта на сина си - Фредерик Х

За първи път като крал - Фредерик Х, поздрави поданиците си от балкона на двореца Кристиансборг. Премиерът Мете Фредериксен публично го прогласи за монарх на Дания, Гренландия и Фарьорските острови. 

В първата си тирада той съобщи, че ще бъде " сплотяващият крал на утрешния ден ", откакто наследи майка си, която реши да се откаже от престола.

 
Точно 52 години откакто я посрещна - Дания изпрати с овации своята кралица. (АТМ) Маргрете II избра да абдикира на 14 януари, откакто на същата дата през 1972 година наследява датската корона от починалия си татко. Тя заяви за абдикацията в новогодишната си тирада, откакто претърпя интервенция на гърба.С отдръпването ѝ все още в Европа към този момент няма нито един настоящ монарх от женски пол.
Фредерик Х, крал на Дания, Гренландия и Фарьорските острови

 

На площада пред двореца в Копенхаген се стекоха десетки хиляди хора, с цел да приветстват най-новия европейски монарх.

" Важно е, тъй като е в действителност исторически ден. Много е хубаво да съм част от това и да го изживея. Може би няма да видя друга таката гала поради възрастта ми. Така че, през днешния ден е празник ", споделя Шарлот Мьолър, почитателка на кралското семейство.

Церемонията притегли погледите и на чужденците в Дания.

" Изглеждат като доста налично кралско семейство и мисля, че има прилики сред Австралия и Дания - в непринудения метод на хората ", счита Леон Фишър, австралиец, живеещ в Дания.

Новият престолонаследник е първородният наследник на Фредерик Х - 18-годишният принц Кристиан. А кралят застава отпред на 6-милионна Дания дружно с принцеса Мери, която е новата кралица консорт. Тя е израснала на австралийския остров Тасмания, а със брачна половинка си се среща на Олимпиадата в Сидни през 2000 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР