За първи път и в България бе отчетена нулева цена

...
За първи път и в България бе отчетена нулева цена
Коментари Харесай

Втори ден се отчита нулева цена на тока в България

За първи път и в България бе регистрирана нулева цена на електрическата енергия, която се търгува на борсата в пазарен сегмент „ Ден напред “. Още на 20 май слънчевият ден донесе 0.00 лв. цена на тока сред 13 и 16 часа. Ситуацията се повтаря и през днешния ден, когато обаче часовият диапазон е още по-голям сред 10 и 17 часа, на процедура съвсем през целия безоблачен ден.



Нулеви и негативни цени на електрическата енергия от дълго време се случват в цяла Европа, само че за българския пазар това е казус и се случва, когато 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е в проекти ремонт. Тази цена се дължи на слънчевите дни и мощния вятър, които генерират огромно количество електрическа енергия, което в някои часове от денонощието надвишава търсенето. Такава е обстановката през уикенда, когато обичайно се използва по-малко електрическа енергия. Трябва да се означи, че нулевата цена на тока не е за битовите консуматори, които към момента са на контролиран пазар, а за компаниите, които купуват електрическата енергия си от свободния пазар на ток. Средната борсова цена на тока за деня също е доста ниска и пада до 58.79 лв. за мегаватчас, през вчерашния ден тя беше 89.77 лева за мегават час.

Големите разлики могат да бъдат обезщетени през системите за предпазване на сила. ПАВЕЦ „ Чаира “ е такава батерия, която може да купува на ниска цена на обяд и да продава скъпо при нарасналата консумация рано заран и късния следобяд “, изясни Владислав Панев от „ Демократична България “, който е някогашен член на Комисията по енергетиката.

Заради ниските цени от " Българска самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ) приканват търговски участници на пазара да съблюдават разпоредбите за търговия с електрическа сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР