За първи път българска изба е закупена от чуждестранен инвеститор.

...
За първи път българска изба е закупена от чуждестранен инвеститор.
Коментари Харесай

Голяма сделка ще трансформира винения сектор у нас

За първи път българска маза е закупена от задграничен вложител. Преди дни мажоритарният дял в един от водещите на родния винен пазар производители Angel`s Estate беше добит от молдовско-румънската винена група Purcari Group. Purcari е най-големият експортьор на вино от Молдова. Освен това е измежду водачите на пазара в Централна и Източна Европа и държи 30% от пазара на премиум виновност в Румъния. Важно е да споменем, че досегашните притежатели на Angel`s Estate остава акционер във винарната с 24% дял и интензивно присъединяване в бъдещото развиване на бизнеса.

" Разговорите за договорката стартираха преди към година и бяха инициирани от притежателите на Purcari, които бяха проучили индустриалната база, лозята и екипа на Angel`s Estate. По време на периодическите диалози стигнахме до това, че имаме обща философия за основаване на качествени виновност в междинния и високия сегмент. Друга допирна точка е и това, че Purcari има необятно портфолио от марки и стилове виновност във всички ценови сегменти ", описа за Money.bg изпълнителният шеф на Angel`s Estate Ангел Ангелов. 

Tака стартирал процесът по придобиване на 76% от акционерния пакет на винарната. 

След завършването на договорката част от продукцията ще се реализира на българския пазар, но основната цел на договорката е българската винарна да излезе доста по-сериозно на интернационалната сцена.

Към момента износът на Angel`s Estate е към 10% от производството през тази година (2022-ра) и е главно към нишови пазари като Япония, Белгия, Нидерландия и дребни количества за Съединени американски щати.

" Погледът на всеки един производител гледа към Азия, тъй като там пазарът е в действителност необхватен. Ние сме насочили нашия фокус точно по това направление и си слагаме амбициозни цели за идващите години ", споделя Ангел Ангелов. И прибавя, че компанията ще продължи да работи за разрастването на избата и това е повода да се случи тази договорка.

По думите му в границите на идващите 5 години винарната не просто ще остане едни от най-големите винопроизводители на територията на България, а ще се качи на лидерската позиция.

" След това обмисляме да влагаме в построяването на хотелска част, тъй като прави усещане, че през последните години виненият туризъм се радва на огромен интерес. Това ще способства с изключение на за разпространение на марката, само че и за спомагателни доходи ".

Angel`s Estate е в топ 15 в България с доходи от над 5 млн. лв. годишно, само че Purcari има над 20 пъти по-голям оборот. Това може да приказва единствено едно, а точно, че опциите след тази договорка ще са доста по-големи по доста посоки. В най-кратки периоди ще се реализира разширението на продуктовото портфолио - виновност в множеството ценови сегменти и иновативност при избора на сортове и дизайн, безапелационен е Ангелов.

Българските вина имат потребност от разпространение

България е една от дребното страни производителки в Европа, които не развиват деен винен маркетинг и по този метод известността й на външните пазари е на осезаемо по-ниско равнище. В Молдова е тъкмо противоположното.

" През последните няколко години виното им се показва доста добре и се влагат доста средства в брандинга му и мощното наличие в цифровите мрежи. Purcari извеждат на напред във времето традициите, както и отличителната си школа, а това прави виновността високо ценени ".

Икономиката - от рецесия в рецесия

Не можем да не отбележим, че световната икономическа обстановка е извънредно напрегната, само че отразява ли се тя и по какъв начин на винения бранш у нас?

" Няма да укривам, че още не може да се съвземем от коронавирус пандемията, която сътвори компликации на пазара. Заведенията бяха затворени и изместиха потреблението към домовете и по-ниския сегмент виновност, а Angel`s Estate е позиционирана главно в междинен и висок сегмент. Като по-голям производител, ние успяхме да минимизираме спешните спадове на продажбите с конкурентните си преимущества в маркетинговото позициониране и ценовата разтегливост ", описа Ангел Ангелов.

По думите му обаче сега проблемите са от друго естество - по-високи цени на торове, стъкло и електричество.

" Верижният резултат беше увеличение цената на бутилките за вино, т.е. увеличение на себестойността на продукта и понижаване на облагата. Производствената цена за бутилка вино през 2022-ра година е с 50% по-висока спрямо 2021-ва година. Направихме всичко допустимо, с цел да олекотим краткосрочните удари. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР