За първи път България ще има закон не само за

...
За първи път България ще има закон не само за
Коментари Харесай

Първа стъпка за офшорни вятърни централи в България

За първи път България ще има закон освен за офшорната сила, а за възобновимите източници в морската й акватория. Решението за това бе взето съвсем единомислещо на съвещание на енергийната комисия в Народното събрание на 3 ноември. Приети бяха два идентични законопроекта - първият с вносители " Демократична България " и вторият с вносители от ГЕРБ. Предстои другата седмица текстовете да бъдат разисквани и в зала, като упованията са за обща поддръжка.

Текстовете на законопроектите, които са на процедура едни и същи, са писан от екип енергийните специалисти на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), като повода да бъде импортиран от две партии е, че и двете са взели участие в консултациите в последните месеци. Приемането на подобен закон бе инициирано още от предния състав на енергийната комисия, когато ръководител беше Радослав Рибарски от " Продължаваме Промяната ", само че до гласуването му по този начин и не се стигна.

Дори в този момент всичко да се случи бързо и законът да влезе в действие още този месец, действително вятърни централи в морето няма да има скоро. Предвижда се първите търгове за 3 гигавата мощности в най-желаните зони в акваторията на Черно море да бъдат извършени до 2030 година, като преди този момент би трябвало да се сътвори административно звено, което да ги организира. Това значи, че най-рано след 8 години вятърните централи в морето биха проработили и ще могат да способстват със зелена сила към енергийния микс на България.

Страната ни беше последната, която нямаше сходен закон в Европейски Съюз и по този метод безусловно се спираха планове за развиване на офшорния вятър, макар че има задоволително данни, че Черно море е удобно място за производството на ток от вятър. Пример за развиването на бранша е Румъния, където няма законодателни спънки и страната притегля
Реклама Какво се случва от тук насетне?
Предвидено е новите вятърни централи в морето да работят с контракти за разлика, като ще печели предложилият най-ниска цена. Ако да вземем за пример това е 100 лева./мВтч страната ще получава разликата до действителната борсова стойност, в случай че тя е по-висока, и надлежно ще заплаща обезщетения през Фонд сигурност на енергийната система (ФСЕС), в случай че е по-ниска.

" Приемането на специфичен Закон за силата от възобновими енергийни източници в морските пространства би бил оптималният метод за отбягване на евентуални спорове с други съществуващи законодателни актове и подзаконовата нормативна уредба. Включването на минимални цели за присъединение на нови мощности също е основен детайл от Закона. Въз основа на технико-икономическата оценка на ресурса в българската акватория на Черно море, законът следва да възнамерява първи търгове за най-обещаващите зони с общ потенциал от най-малко 1 ГВт до 2027 година и за още 2 ГВт до 2030 година Тези стойности подхождат значително на потребностите за декарбонизация на българската електроенергийна система до края на десетилетието, като в същото време обезпечават пазарен мащаб и постоянен напредък на този нов ВЕИ сегмент в България ", сподели за " Капитал " Мартин Владимиров от ЦИД, който е измежду участниците в основаването на законопроекта.

По думите му, защото зоните в българския сектор на Черно море, които се отличават с най-благоприятни параметри за разходно дейно създаване въз основа на зрели технологии, са лимитирани по мярка, най-обещаващите зони следва да бъдат отдадени на търг. По този метод българското държавно управление ще насърчи подаването на конкурентни капиталови оферти, а определените планови разработчици ще оползотворят ресурсния капацитет в зоните въз основа на концесионно съглашение при допустимо най-ниски разноски за произвеждане на електрическа енергия от новите централи.
Свързани публикации Европейските компании за вятърни турбини навлизат на азиатския пазар 25 октомври 2022, 08:20 ВЕИ лимитират растежа на световните въглеродни излъчвания до под 1% 23 октомври 2022, 13:05 Хърватия се стреми да се трансформира в енергиен център на Източна Европа 19 октомври 2022, 08:37 Американската GIP закупи немската wpd offshore, която има голям план в Румъния 24 септември 2022, 08:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР