За първи път 7 кандидати влизат в битка за върха

...
За първи път 7 кандидати влизат в битка за върха
Коментари Харесай

Преди конгреса на БФС: Колко Изпълкома има и как ще протече изборът в петък?

За първи път 7 претенденти влизат в борба за върха на футболната централа, до момента в който правни проблеми и парадокси задушават най-гледаната игра
В петък БФС ще има конгрес, на който - и за това се готвим от седмици, седмина претенденти ще опитат да завоюват гласовете на делегатите, с цел да оглавят родния футбол. Или най-малко по този начин е обявено събитието от 15 март.

Но в действителност към организацията, администрираща играта у нас, има толкоз правни проблеми, тъжби, заведени и към момента течащи сред инстанциите правосъдни дейности, разногласия и неуточнени елементи, че конгресът в петък може надалеч да не е толкоз решителен. Или най-малко - не на момента, в случай че някой мисли, че смяната ще пристигна с датата 15 март като вест.

Поред - какво ни чака в петък като стратегия и дневен ред.

Между 7:30 и 10 ч делегатите ще се записват в хотел " Маринела ", където е събитието. БФС има 525 клуба-членове, като от тях 495 са удостоверили, че ще имат пратеник. Тоест - това са на доктрина 495 гласа за претендентите за президент. Опитът демонстрира, че няма по какъв начин да имаме 100-процентово наличие и евентуално към 475 души ще вземат решение с вота си кой ще води БФС.

В 10:30 ч специфичен гонг ще извести старта на конгреса в зала " Конгресна ", а публицистите ще останат в друга такава - " Витоша ", също в хотела. Ще имат достъп единствено за първите десетина минути, за фотоси и фрагменти.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Нататък ще следят от своята зала, където на екрани ще върви онлайн видео стрийм на протичащото се.

Кандидат-президентите няма да са в залата от началото на форума. Те ще бъдат в " Пура-бара " на фоайето на хотела, а записаните и издигнати от клубове кандидати са седем:
Михаил Касабов, до момента вицепрезидент на БФС Георги Иванов, до момента механически шеф в БФС Димитър Бербатов, рекордьор по голове на националния тим Георги Градев, експерт по спортно право Петьо Костадинов, футболен сътрудник Манол Иванов, предприемач Георги Захариев, футболен сътрудник.
В 10:30 часа е откриването, а се чака Борислав Михайлов да го направи с одобрение. По двама наблюдаващи от ФИФА и УЕФА ще са в залата, с цел да наблюдават за изрядното протичане.

Ще се слуша и националният химн за старт на форума, както повелява традицията на БФС.

Следва дневен ред, който вещае дълъг ден в хотел " Маринела ".

Първо ще се дефинира Манданта комисия, която да впише какъв брой са делегатите по регистрация. След това се избира Комисия по жалбите - в случай че има такива, в хода на форума. Трябва да има Комисия по осъществяване на изборите, с цел да е спазен протоколът.

Дотук - смела прогноза, най-малко към час процедури.

И едвам по-късно се минава към точка първа. А тя е - " Отчет за осъществяването на Програма на БФС за развиването на футбола за 2022 и 2023 г ".

Следва втора точка -  " Финансов доклад за 2022 и 2023 г ".

В трета е вписано  " Разглеждане на тъжби до Общото заседание ", а след това идва и точката, която е от изключително значение: " Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС ". Припомняме, че Михайлов даде своята след митингите в София през ноември, като разгласи, че повече няма да се кандидатира за поста.

Тук идва първо наложително конкретизиране към това, което ще или може да се случи. На доктрина, в случай че от - да кажем 470 присъстващи делегати в залата, 236 вдигнат ръка за " срещу ", тази оставка няма да се одобри. И тогава?

Ами, доста просто - няма да има избори, тъй като актуалният президент ще извърши мандата си до 2025-а. Не се чака да се стигне до това, само че на доктрина го има в картите. Да не забравяме, че към този момент един път една оставка на Михайлов бе оттеглена и скъсана, съвсем две години, откакто бе подадена. Да, тогава даже нямаше потребност това да става на конгрес.

Точка №5 също е доста забавна и заслужава внимание: " Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС ". Това е самостоятелно за всеки от 13-те в Изпълкома, определен на конгреса през 2021-ва. И тук - евентуален много тежък проблем.

Ако, да вземем за пример, залата освободи с гласовете си седмина, само че гласоподава другите шестима да не бъдат освобождавани, тъй като си правят добре работата, няма юридическа мощ, която да накара тези хора да изоставен Изпълкома. Новият президент, който ще бъде определен по-късно в петък, ще може по закон да предложи свои номинации за места в изпълнителния орган на БФС, само че не може да " зачеркне " тези, които не са освободени.

Тук към този момент ще става дума евентуално и за персонални диалози и сделки.

Следва точка шеста, а тя е " Избор на Президент на Сдружение " Български футболен съюз ".

Нещата не са комплицирани като процедура. Гласуване, при събиране на 50% плюс един глас от някой претендент, той печели. Ако няма подобен, следва втори тур единствено с двамата кандидати, събрали най-вече вотове.

Тук се чака също да има забавни събития, защото всеки един от петимата, които няма да са на подобен възможен втори рунд, ще призове гласувалите за него да " влеят " вота си за някой от двамата, които ще останат в борбата.

Неофициално се приказва доста за това, че Георги Иванов и Михаил Касабов при такова развиване биха обединили гласове - в случай че един от тях е на " балотаж ", както и Бербатов и Градев. Но това са неща, които вървят повече като диалози, а не като публично доказани информации.

Също импровизирано, във футболните среди от ден на ден се приказва, че Иванов и Бербатов ще са двамата изявени любимци, които ще вземат доста повече гласове от останалите. И най-вероятно ще имаме балотаж сред две някогашни деветки на националния тим на България, само че този път не за това кой ще води офанзивата на отбора. А за това кой ще управлява футбола.

Последната точка е  " Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение " Български футболен съюз ", само че и по нея, и по предната, имаме доста мъглява обстановка.

Защо?

Ако погледнем на нещата писмено и юридически педантично, в момента БФС има три Изпълкома и двама президенти. И това е преди изборите в петък.

През 2018-а на конгреса бе определен състав на Изпълнителен комитет, който и до през днешния ден е неоспорен с тъжба в съда. Проблемът е, че е с изминал мандат. Той бе освободен на конгреса през 2021-ва, когато бе определен нов състав на Изпълкома, само че пък той е с блокирано регистриране, тъй като е оспорен с няколко тъжби от изгубилия претендент тогава - Димитър Бербатов. Решенията от този конгрес ще станат невалидни, в случай че апелът сполучи пред съда. А до момента в който нямаме дефинитивно решение, Изпълкомът от 2018-а си е с законни пълномощия.

Имаме и трети екип на управническия орган на БФС - този, който бе определен на свикания от Бербатов " различен " конгрес през 2022-ра. Той пък не е приет също и е оспорван в съда. И неговите решения, и тези на конгреса от 2021-ва, са неокончателни, до момента в който и последната инстанция не се произнесе. Дори Бог не знае какъв брой време още ще отнеме това... Но и трите Изпълкома в друг състав могат да претендират да са в законово право да взимат решения.

По сходен чудноват метод, президентите са двама определени - Михайлов и Бербатов, като и двете събития, на които са посочени с вотове от делегати, са оспорени и обжалвани. И със стопирано регистриране в регистъра. Имаме и трети, който е назначен - краткотрайно изпълняващият длъжността Михаил Касабов, който е в право да управлява сега.

До юридическото позволение на този водопад от тъжби, действително само законен е Изпълкома от 2018-а. Но е с изминал мандат! А президент - Касабов.

Разбира се, тъжби ще има и в този момент. Загубилият претендент или претенденти ще молят против легитимността на конгреса. И това поставя още въпросителни върху това какво тъкмо ще се избере и кога/дали ще влезе във притежание нов президент и нов Изпълком на БФС. Защото занапред при триумф на жалбите от старите конгреси, решения и цели интервали от ръководството на футбола ни могат да се трансфорат в нередовни и невалидни.

Апелите, които наподобяват неизбежни след този конгрес, могат да спрат вписването и официализирането на решенията и от него. Това ще значи, че във притежание законно е Касабов, на който Изпълком през декември повери поста като краткотраен президент. А кой Изпълком ще има право да гласоподава решения? Сложен проблем - напълно по буквата на закона е този от 2018-а... само че пък той е с изминал мандат... въобще - парадокс след парадокс.

Смело обаче може да се планува едно - най-малко в идващите седмици и месеци, смяната очевидно няма да настъпи из кабинетите въз основата в Бояна. Юридическите " хватки " ще не престават, а това държи в патова обстановка футбола ни. За страдание, не се вижда по какъв начин ще свърши наклонността с по този начин дълго чакания конгрес на 15 март, петък.

Остава вярата, която ни шушне в ухото оптимистът, че този път песимистът и реалистът не са едно и също лице.

Динко Гоцев,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР