За основните моменти в този конституционен проект, който представихме вчера,

...
За основните моменти в този конституционен проект, който представихме вчера,
Коментари Харесай

Славов: С 24 май вкараме националните ценности в Конституцията

За главните моменти в този парламентарен план, който представихме през вчерашния ден, имаме огромна степен на единодушие с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов.


Той акцентира, че в главната си част предложенията за промени в Конституцията са дискутирани дълго време, съветвани са с магистрати и преподаватели от университетските среди. Трябва да отбележа ролята на Никола Минчев, доцент Васил Пандов, Надежда Йорданова, добави пред бТВ министър Славов.

„ Тези текстове не са плод на някакви моментни хрумвания. Демократична България още през 2021 година бяха предложели план за смяна на конституцията, който надградихме. Провели сме многократни срещи с ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да можем да отразим и техните оферти. Опитваме се да имаме един консолидиран вид, който да получи поддръжката и на трите политически сили “, изясни правосъдният министър.

Той уточни, че остават въпроси, които през идващите дни ще бъдат дискутирани по-активно, като тематиката за 24 май като народен празник и служебното държавно управление.

„ Предложението за 24 май има две страни. Конкретната дата е най-хубавият български празник, който е спомогнал да се възникнем като нация. Ние се позоваваме на делото на светите братя Кирил и Методий и на нашите възрожденци. Тези промени носят нашия народен отпечатък “, акцентира правосъдният министър.

Славов съобщи, че в границите на утрешния ден ще бъде извършено съвещание на комисията по конституционни въпроси, където ще бъдат дискутирани тези въпроси: „ Идеята, че би трябвало да има наш личен български отпечатък е доста мощна. Идеята е да имаме и национални полезности, вкарани в главния закон “.

Той означи, че идващите 6-8 месеца ще са основни за правосъдната промяна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР