За онлайн издаването на значителна част от документите, занапред администрациите

...
За онлайн издаването на значителна част от документите, занапред администрациите
Коментари Харесай

Държавата маха нуждата от електронен подпис за издаване на документи в портала Еgov.bg

За онлайн издаването на забележителна част от документите, отсега нататък администрациите няма да се изисква електронен автограф, а жителите ще могат да ги заявят непосредствено посредством портала egov.bg. За задачата ще е належащо да разполагат с ПИК от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт. Това е една от основните промени в Закона за електронното ръководство, които са оповестени за публично разискване на държавния уебсайт strategy.bg

Реално, egov.bg e порталът за електронни услуги на новосформираното министерство на електронното ръководство. В портала, всеки регисриран консуматор получава достъп до секция “Вход в моето пространство”. След влизане там, да вземем за пример с ПИК код, потребителят има достъп до “каталог на услугите”, “данни в регистрите”, известия по декларирани услиги, здраве и така нататък За заплащането на услугите, поръчани от администрациите жителите също ще могат да заплащат по банков път. Това може да стане в секцията “Задължения” на упомената секция, която води към различен държавен портал - https://pay.egov.bg/ или непосредствено от самия портал.

Проектът непосредствено залага унищожаване на условието за КЕП за болшинството от услугите. Проверка на Mediapool сподели, че да вземем за пример за издаване на уверение за фамилно състояние системата разрешава попълване на pdf документ на бланка на съответната общинска администрация непосредствено от компютъра, само че за подаването му към момента се изисква наложително електронен автограф. Така че сега по тази причина се изисква разкарване до гише, а таксата за експресна поръчка е 10 лв.. Подобна е обстановката и със секция “здраве” от “Вход в моето пространство”. Тя, да вземем за пример дава достъп до здравното досие на потребителя, само че, когато човек реши да види данните си, към момента се изисква дипломиран електронен автограф.

За премахването на електронния автограф от ведомството на Божидар Божанов стъпват и на отчет на Световната банка “Преглед на обществените разноски и институционален обзор в региона на електронното ръководство в България”, където се преглеждат
аргументите за неизползване на електронни услуги по електронен път. 10% от интервюираните там показват че електронните административни услугите са прекомерно сложни за потребление, 9% не са разкрили
метод за достъп (което още веднъж е директно обвързвано с потреблението на електронни подписи), а техническите проблеми и удобството следват със 7% и 2%.

“Квалифицираният електронен автограф играе основна роля за всички тези проблеми. Съгласно Индекса за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото (Digital Economy and Society Index – DESI) на Европейската комисия за 2021 година, над 60% от семействата употребява интернет, само че единствено 36% от потребителите употребяват електронни административни услуги, като в доста от случаите това са услуги, налични с ПИК”, написа още в претекстовете на ведомството.

Проектът си слага амбициозната задача да спре разкарването на жителите от гише на гише за даване на удостоверения на администрациите, когато самите служители може да си ги обезпечат посредством вътрешен продан. Залага се и тотална възбрана в подзаконови актове да се залагат стикери и други документи, които показват данни, които са налични в регистри.
Готви се директното унищожаване на ненужни удостоверения.

Въвежда се и категорично обвързване за даване на електронни административни услуги с по-ниска такса от даването на същата услуга на гише.

Занапред частни компании също ще могат да оферират част от услугите. За задачата се вкарва така наречен “посредническите услуги”. Те ще са възмездни, като медиаторите ще могат да приспадат разликата сред таксата на гише и таксата за електронно даване, с цел да има опция крайната такса към жителите и бизнеса да бъде идентична, без значение кой я дава на гише.

Промените ще дадат и опция за връчване на фишове и актове, издадени при неявяване на причинителя. От потребителя-нарушител обаче ще се изисква той да е декларирал предпочитание за приемането импо електронен път през системата за несъмнено електронно връчване. Достъпът до тази система може да се случи и посредством портала - edelivery.egov.bg/
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР