За огромни далавери с олиото разказаха фермери. Олиото на промоция

...
За огромни далавери с олиото разказаха фермери. Олиото на промоция
Коментари Харесай

Разкриха нова измамна схема с олиото, потърпевш е крайният потребител

За големи далавери с олиото описаха фермери. Олиото на промоция от 2,50 до 2,70 лева бутилка е с най-малко лев по-скъпо от цената, на която би трябвало да се предлага. Литър коства на фабриката 1,30 лева, пресметна пред " Телеграф “ Борислав Петков, земеделец и правист. Въпреки това отвън кампанийните понижения цените си остават високи. Етикетите демонстрират от 3 до 7 лева за литър за олио, а шарлан може да се откри и по 10 лева

Колко коства

Според Борислав Петков сега се купува черно семе от Украйна по 500 лева./т, а рандеманът е 40%, тъй като от 1 т.слънчоглед се вадят 400 л олио, а от 2 т стават 800 л и по този начин звук излиза към 1300 до 1400 лева, което значи, че литър излиза 1,30 лева, пресметна той. При това не считаме облагата от слънчогледовия шрот.

Румънски тирове

Откакто е влезнала възбраната, която България и 5 страни постановиха за лист с артикули от Украйна, в действителност вносът оттова не е спирал. Вече напряко се вкарва рафинирано олио от Украйна, което тук фабриките единствено преопаковат и това редуцира до най-малко разноските по произвеждане, само че не е ясно и какъв брой е безвредно. Така се оказва, че българското олио по рафтовете в действителност е украинско.

Припомняме, че и сега възбраната за импорт е удължена с 2 месеца, само че по този начин или другояче потоци с мазната течност и черно семе от Украйна не стопират да се движат към България.

Международна скица

Схемите за доставки са разнообразни, а за една от тях загатна фермерът от региона на Силистра Михаил Михайлов. Той описа, че по пътя от Силистра за Варна на село Рилци, където има рафинерия или завод за преопаковане, от предходната година е цялостно с украински камиони. Откакто влезе възбраната, тези тирове към този момент не са украински, а румънски, сподели той.

Очевидно става дума за интернационална скица с участници, които се движат на ръба закона. Например олиото минава сякаш пренос през Румъния, само че там се трансферира от украински тирове на румънски и в нашата страна към този момент влиза с доставка от Европейски Съюз. Той даде образец за явна скица и с цените, на които е влизало черното семе от Украйна. По документи слънчогледът е вкарван на 550 евро за звук, плюс спомагателни разноски стават 650 евро за звук. В същото време на българските земеделци са предложили цена по 700 лева за звук слънчоглед. Очевидно е, че не може някой да внася за 1300 лева, а да предлага 700 лева тук, вижда се, че е машинация, посочи фермерът.

15 млн. евро облага от войната

Фермери описаха, че търговец се е хвалил, че е генерирал 15 млн. евро облага от покупко-продажба на зърно и слънчоглед с Украйна от времето на съветската инвазия. Той е казвал, че плащал за черното семе от Украйна на звук във времето, когато мазната течност доближи 7 лева за литър у нас.

По думите на Борислав Петков зърнените първични материали от Украйна освен са по-евтини, само че и третирани с непозволени в Европейски Съюз препарати. Михаил Михайлов показа, че румънските му сътрудници от Констанца са декларирали, че украинска царевица повече няма да си купуват. Причината е, че когато дали на телетата си от нея, животните отказали да ядат. От времето на пандемията и войната обстановката с фермерите във Франция също е трагична. По две самообесвания на фермери записват приблизително на месец в Страната на петела, тъй като не могат да устоят на обстановката.

Чакат ни всеобщи банкрути

Задават се банкрути на български фермери, предизвестиха Михаил Михайлов и Борислав Петков. Седмица преди жътвата силозите ни са цялостни поради безмитния импорт Украйна взема пазарите ни в Европа. Михаил Михайлов посочи, че предходната година семената за посев са коствали 20 лева за дка, тази година са 40 лева за дка, торът е скочил двойно, отново поради войната, препаратите двойно, рентите от 70 лева за дка в региона са стигнали 120-130 лева, само че има и 150 лева./дка.

В същото време в Украйна не заплащат лихва, имат доста земя, която е свободна. В Силистренско продажната цена на декар е 3 хиляди лева, а в Украйна 100 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР