За някои хора в Украйна футболът се е превърнал в

...
За някои хора в Украйна футболът се е превърнал в
Коментари Харесай

Бившият съветник на Зеленски ще дере гърло за Полша и Левандовски

За някои хора в Украйна футболът се е трансформирал в мечтано разпръскване от безкрайните сирени за въздушно нахлуване, съветските ракетни офанзиви и други сурови действителности на войната.

И въпреки че ползата към Световното състезание по футбол през 2022 година може да е по-приглушен от нормално, отдадените почитатели чакат шампионата с неспокойствие.

Владимир Макляков, 26-годишен почитател на Манчестър Сити, родом от Харков, само че в този момент живеещ в Западна Украйна, споделя, че въпреки да не е изпитал " някакви огромни страсти " в навечерието на огромното събитие, ще направи всичко допустимо, с цел да гледа мачовете.

Това може да се окаже мъчно, защото през последните месеци Русия се насочи към енергийните уреди на Украйна, което докара до дефицит на електрическа енергия и спиране на електрозахранването.

Макляков щеше да поддържа обичания си украински народен тим, в случай че той не беше изпуснал квалификациите, откакто загуби от Уелс в плейофен мач.

Вместо това, сходно на доста украински футболни почитатели на това Световно състезание, той ще поддържа Полша и Англия в символ на признателност за поддръжката им по време на войната.

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари, Полша е приела към 1,5 млн. украински бежанци и е предоставила помощ в размер на съвсем 3 милиарда $.

Обединеното кралство е предоставило на Украйна военна помощ в размер на близо 4 милиарда $. Освен това тя е мощен дипломатически съдружник.

" Много съм признателен на Полша, тъй като оказва помощ на Украйна ", сподели Макляков и добави, че има доста образци за полски футболен тим, който демонстрира взаимност с Украйна.

Полша трябваше да изиграе квалификационен мач за Световното състезание по футбол с Русия през март. Те отхвърлиха да играят, откакто капитанът на тима Роберт Левандовски поведе протест на мача.

Оттогава Левандовски даде обещание да носи украинска синьо-жълта лента по време на Световното състезание. Тя му беше подарена от някогашния капитан и треньор на Украйна Андрий Шевченко.



Ерфан Кудусов със сестра си във Варшава

Ерфан Кудусов, кримски татарин, живеещ в Киев, споделя, че ще поддържа Англия и Полша, тъй като ще им бъде " вечно признателен " за гостоприемството, което са показали към фамилията му, избягало от войната.

Игор Новиков, някогашен консултант на президента Володимир Зеленски и дълготраен почитател на Блекбърн Роувърс, съобщи, че поддръжката за Полша е " безсмислена ", тъй като двата народа се радват на " приятелство ".

" Сега футболът и политиката са доста близки ", сподели Ирина Козюпа, украински състезателен публицист, и добави: " Гледаме по какъв начин всяка страна се държи към Украйна по време на войната ".



Ирина Козюпа на стадиона на Легия

Козюпа съобщи, че други тимове, които са " другарски настроени към Украйна по време на тази война ", в това число Съединени американски щати и Канада, също ще се радват на украинска поддръжка.

Този политически детайл значи, че ще има и неприязън към това, което тя разказва като " недружелюбни народи ".

Козюпа сподели, че Иран е изключително неизвестен тим, тъй като Техеран доставя военни дронове на Русия, които са били употребявани за нахлуване против инфраструктурата на Украйна.

През октомври Украинската футболна федерация прикани ФИФА да забрани на Иран да взе участие в Световната купа, като се базира на нарушавания на човешките права и на доставките му на оръжия за Русия.

" Хората приканват Украйна да заеме мястото на Иран, изключително като се има поради групата, в която са дружно със Съединени американски щати и Англия ", сподели Новиков.

Един от най-големите украински клубни тимове, Шахтьор Донецк, прикани ФИФА да разреши на Украйна да взе участие при положение на възбрана за Иран.

Козюпа съобщи, че свадите към ФИФА и страната хазаин Катар са понижили интереса към шампионата.

" ФИФА се преструва, че няма война и че хората не страдат в разнообразни елементи на света ", сподели тя, като се базира на неотдавнашното писмо, изпратено от ФИФА до тимовете на Световното състезание, в което те се приканват да заобикалят митингите и да се " съсредоточат върху футбола ".

Ако Украйна се беше класирала, съгласно Козюпа това щеше да даде " опция да разкажем на света за войната посредством футбола, както направи Шахтьор в Шампионската лига ".

Шахтьор Донецк неотдавна се състезаваше в европейския клубен шампионат макар войната и загубата на младежкия треньор, който беше убит по време на борба с съветските сили. Отборът играе домакинските си мачове в Полша.

Но за други Световната купа към момента е просто дело и се състои в това да поддържат най-хубавия тим.



Арсен Тартан (вторият от ляво) със свои другари и почитатели на Арсенал

Арсен Тартан, киевски почитател на " Арсенал " с енциклопедични знания за играта, съобщи, че " откровено желае триумф на полските си братя ", само че няма да поддържа съответен тим.

За Арсен лоялността към клуба е най-важна, тъй че той ще поддържа обичаните си играчи на Арсенал - нови и остарели, до момента в който те играят за своите тимове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР