За някои хора спортът и тренировките са важни за поддържане

...
За някои хора спортът и тренировките са важни за поддържане
Коментари Харесай

Как да се храним преди и след спорт

За някои хора спортът и тренировките са значими за поддържане на добра физическа форма, а за други спортът е метод на живот. Едно е несъмнено - той доставя наслаждение и е значим за здравето. Но замисляли ли сте се, че когато водим по-интензивен живот и упражняваме непрекъснaто, би трябвало да внимаваме какво ядем?

Здравословното хранене е в основата на безпроблемно, леко и пълноценно битие. Последователният метод на хранене, избраните режими, разнообразната и здравословна храна подкрепя да реализираме отлични резултати.

Затова е целесъобразно доста деликатно да изготвите своя хранителен режим. Ето и няколко потребни препоръки от нас.



Какви храни да ядете преди спорт?

Преди всичко хората, които спортуват постоянно се нуждаят от доста сила. Най-важният енергиен източник са въглехидратите, ето за какво храните, като самун, макарони, ориз, картофи, бобовите култури и плодовете, наложително би трябвало да участват в менюто ви. При обмяната на веществата те се трансформират в глюкоза, която се съхранява в мускулите и черния дроб като гликоген. От тези запаси организмът черпи при спортни занимания.

Никога не трябва да спортувате гладни, само че естествено не прекалявайте с храните преди подготовка. Вземете дребна порция от изброените храни, която ще ви зареди с нужната сила. Препоръчваме ви филийка пълно-зърнест самун или обезмаслено кисело мляко, към което да прибавите свеж плод, да вземем за пример ябълка, киви или банан.

Питеен режим по време на спортуване

Активно спортуващите знаят, че по време на спортните занимания организмът губи приблизително 0,5 и 1,5л пот на час според от натоварването и околната температура. Тази загуба на течности би трябвало да се възвърне, защото продължителната жадност може да докара до проблеми с кръвообращението и конвулсии на мускулите.

В никакъв случай не омаловажавайте питейният режим. Водата е от огромно значение за поддържане на живота и освен на хората, които се занимават със спорт. Нейният постоянен банкет изисква не по-малко внимание, в сравнение с приема на сила и въглехидрати.

Редовният банкет на вода е гаранция за реализиране на висока физическа интензивност и по-голяма устойчивост. При нормални условия дневната нужда единствено от вода на възрастен е към 1.5-2 литра.

Как да се храним след спорт?

След спортните тренировки това, от което се нуждаете е богата на белтъчини и въглехидрати храна.

Колкото е значимо храненето преди спорт, от толкоз огромно значение е и след него. Нужно е за укрепване на мускулите и приемане по-голяма устойчивост.

За задачата, както споменахме, са подобаващи богатите на белтъчини ястия, от които мускулите се нуждаят след тежка подготовка. Основните източници на белтъчини са говеждото месо, пилето, рибата, бобовите култури, както и обезмаслените или нискокалорични млечни артикули. Запасите от въглехидрати след спорт също са изчерпани и те би трябвало да се възстановят. Добре е да се комбинират храни, богати на белтъчини и въглехидрати.

Мазните храни след спорт би трябвало да се заобикалят, тъй като няма да отслабнете и организмът се натоварва. Както цяло за интензивно спортуващите е добре да понижат храните, съдържащи мазнини. В менюто си можете да включите (дори е задължително) пресни плодове, зеленчуци и постно месо. И несъмнено, да не забравим натуралния шоколад, който е доста потребен и е източник на сила. Все отново не може без нещо сладичко, нали?

Ако изберете подобаващ хранителен режим, вие сигурно ще се чувствате по-жизнени, енергични, уверени,с положително самочувствие и въодушевление.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР