За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и

...
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и
Коментари Харесай

2448 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство у нас

За естествен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 2448 лв. месечно. Това сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ за края на второто тримесечие на годината. Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 612,15 лв.. Данните бяха показани от президента на КНСБ Пламен Димитров и от специалиста Виолета Димитрова, съобщи Нова ТВ.

Парите са нужните за покриване на разноските за храна, за поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти за четиричленно домакинство. Общият растеж на издръжката по отношение на предходното тримесечие е 6 лв., а по отношение на юни предходната година - 87 лв..

За покриване на общата стойност на нужните средства за прехрана /2448 лева/, би трябвало чистият размер на заплатата, която получават двамата възрастни, да бъде не по-нисък от 1 224 лв. за всеки от тях, при изискване, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на приходи.

Необходимите средства за прехрана на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3233 лв., приблизително на човек - 808, 37 лева, което е с 37 на 100 повече от междинните равнища на издръжката за страната. Ако приходите на фамилията в столицата се покриват единствено от заплатата на възрастните, то за всеки от тях чистата междинна работна заплата не би трябвало да бъде по-ниска от 1617 лв., с цел да може фамилията да живее обикновено. Официалните данни за заплатите през първото тримесечие в София - столица, регистрират чиста междинна работна заплата от 1285 лв. /бруто 1656 лева./, която е с близо 20,5% по-ниска от действително нужния наличен приход за покриване на издръжката на живот на един човек от домакинство.

Домакинствата, които живеят със средства на човек под издръжката на живот са 71,3%, като има наклонност за понижаване - през 2016 година са били към 78%.

Данните на синдиката сочат, че 28,7% от семействата в страната са с общ приход на човек над издръжката на живот, 30,3% от семействата са с приход на човек до 348 лв. /официалната линия на беднотия за 2019 г./, или покрай 2 млн. 185 хиляди, като по отношение на същия интервал на миналата година понижават с към 57 хиляди души.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР