За никого не е тайна, че технологичните гиганти разполагат с

За никого не е тайна, че технологичните гиганти разполагат с ...

Google, Ascension и как технологичният гигант печели достъп до здравните данни на милиони хора.

За никого не е тайна, че технологичните гиганти разполагат с повече данни за всеки от нас, отколкото роднините ни, но въпросът е докъде точно се разпростира мрежата за събиране на лична информация.

Тази седмица Wall Street Journal публикува резултати от собствено разследване на Google, които трудно бихме могли да определим като нещо друго освен крайно притеснителни.

Публикацията на WSJ разкрива, че от години насам Google разполага с достъп до пълните медицински данни на милиони американци без тяхно знание или съгласие.

Оказва се, че компанията има тясно сътрудничество с организацията Ascension, която е втората най-голяма здравна организация в САЩ.

В продължение на неизвестен брой години Google е получавал сведения за диагнозите, консултациите и състоянието на клиентите на Ascension, като "пакетът" е включва дори имената и адресите на всеки от тях.

Та, ако някой се чуди как големите компании разработват супер акуратни джаджи за следене на здравни показатели, вече отговорът би трябвало да е ясен.

Нещо повече, цялата медицинска информация, идваща от Ascension, е била достъпна за поне 150 от служителите на Google.

В съобщение към пресата Google и Ascension съвсем спокойно загърбват въпроса с нерегламентираното събиране на данни и казват, че партньорството им е с цел създаване на по-добри и ефективни методи на лечение.

Истината е, че действията на двете учреждения не нарушават закона и дори не използват тайни вратички в него. И двете компании пледират, че взаимоотношенията им са били изцяло в рамките на законодателството и обменът на данни е напълно законен. /lifestyle.bg

Източник: dnesplus.bg