За нея Ванга казала, че е три пъти по-силна от

...
За нея Ванга казала, че е три пъти по-силна от
Коментари Харесай

Преподобна Стойна, за която Ванга е казвала, че е "три пъти по-силна" от нея

За нея Ванга споделила, че е " три пъти по-силна " от нея, нееднократно тя е пращала заболели хора да търсят излекуване на гроба ѝ. 

Днес ви описваме забавната история на една любопитна фигура от началото на XX в. Тя е по-известна като преподобна Стойна, но същинското ѝ име е Стойна Димитрова. Почти през целия си живот е живяла в с. Златолист, Петричко.

Интересен факт е, че баба Ванга е идвала в Златолист, с цел да се зареди от огромния чинар в двора на манастирчето " Свети Георги ". Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от основаването на българската страна. Всеки измъчен би трябвало единствено да обгърне здравият му древен пън и ще се изцери, пишат от.

Трябва да ви признаем, че дървото е в действителност величествено и си заслужава да посетите това малко китно местенце, в случай че сте в региона. Близо е до Мелник, по този начин може да съчетаете двете места в границите на часове и да си прикарате отлично.

Виж още:

Смята се, че чинарът дава голяма мощ и сила, както била уверена и самата Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, би трябвало да се полюлее на тях.

В дребния, само че доста гиздав двор на манастирчето се намира още и бунар на желанията. Всеки, който има несъмнено предпочитание, единствено би трябвало да се наведе над него и да прошепне настояването си над живата вода.

Преподобна Стойна била извънредно известна лечителка. Въпреки че съвсем през целия си живот била сляпа, тя била талантлива с духовно зрение.

Родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, през днешния ден в Гърция. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, вследствие на което ослепява. След това се появяват ясновидските и лечителските и качества. Докато навърши 16 години, тя прекарва в цялостно усамотение в обособена стая.

Виж още:

Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън св. Георги, който ѝ споделя да копае в двора, където ще откри негова икона и кандило. С помощта на съседите, защото фамилията ѝ е оскъдно, в двора на това място се построява дребен параклис, където Стойна живее до 1913 година.

Прозвището си получава от съселяните си поради аскетичния метод на живот. Преподобна Стойна предизвестява околните си, че няколко дни ще бъде като мъртва, само че да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от региона стартират да идват при нея за помощ и изцерение, описват още девойките от Edna.bg.

След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Стойна взема решение да остане да живее в храма " Св. Георги " в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 година в пост и молитва. 

До гибелта на Преподобна Стойна доста хора идват при нея за помощ, съвет, разтуха и изповед, като по този метод показват почитта си към ясновидката, която са считали за светица. Тя не е канонизирана от Българската православна черква.

Преподобна Стойна е заровена в двора на черквата " Св. Георги " в село Златолист, където е завършен дребен мемориал. Тя е посочена, като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. След гибелта ѝ сестрината ѝ щерка и няколко дами, живели край нея, разказват живота ѝ.

Виж още:

Изображение: iStock Photos

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР