За него се е говорило като за просръбски албанец, руски

...
За него се е говорило като за просръбски албанец, руски
Коментари Харесай

"Руски шпионин, просръбски албанец" – истината за най-богатия албанец

За него се е говорило като за просръбски албанец, съветски разузнавач, сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и на турското разузнаване. Наистина, Беджет Пацоли участва на всички места, на всички по-важни места, без значение дали става дума за Москва или Вашингтон. Неговите ходове постоянно са непредвидими, както и този от последните дни, когато направи най-големия завой в Косово и поддържа Рамуш Харадинай като министър председател, написа сръбското издание " Блиц ".

Предложението обаче не е било за отричане – пет министерства в новото държавно управление, а съгласно медийни изявления той ще е бъдещият външен министър на Косово.

Кой е Беджет Пацоли?

Биографията му е цялостна с нелогичности и несъгласия. Без подозрение става дума за най-богатия албанец и един от най-богатите хора в тази част на Европа. А също по този начин и най-големия спонсор на независимостта на Косово, който не е бил директно свързван с военните спорове в Косово, само че пък е свързван с финансирането на Армията за избавление на Косово.

Самият Пацоли признава, че е бил зает с лобирането за косовската самостоятелност. Макар че съгласно медиите той е давал пари за това на дребни островни страни, той отхвърли, само че описа, че е бил зает като лобист. " Не е загадка, че съм съдействал доста за независимостта на Косово, към една трета от страните, които са признали независимостта, са моя принос. Естествено, ангажирах лобисти, а те не работят за без пари. Но за независимостта не е плащано ", сподели Пацоли.

Въпреки това Пацоли има особено отношение към сърбите, напълно друго от това на болшинството албанци – най-малко по този начин споделя пред медиите. Той прикани Сърбия да признае без значение Косово, само че направи това по собствен метод.

" Обичам сръбския народ "

" Когато Сърбия признае независимостта на Косово, още на другия ден границите ще паднат и ще стартират да се развиват връзките с Белград. Сърбия е значим фактор. Ние почитаме Сърбия. Ние обичаме сръбския народ ", сподели Пацоли през 2007 година в изявление за съветско издание.

Макар че упорства за признаването на Косово, той споделяше, че Косово не принадлежи единствено на албанците и че взаимният живот със сърбите е " орис ". За войната обвиняваше " неколцина хора, които направиха всичко това, никога целия народ " и неведнъж е казвал, че ключът е в ръцете на Сърбия.

Аферата с Елцин и съдействието с американците

Специално е отношението на Пацоли към Русия. Преди да навлезе в политиката през 2006 година, той беше президент и общоприет шеф на Mabetex Group – швейцарска строителна компания с годишен оборот от един милиард евро, която реставрира Кремъл.

Твърди се, че Пацоли е бил другар с Елцин, а през 1999 година той беше забъркан в спекулация с Павел Бородин, тогава началник на администрацията на Елцин. Швейцарската прокуратура повдигна обвинявания на Пацоли за злоупотреби и пране на пари, дадени за реставрацията на обекти в Кремъл, а руснаците образуваха наказателно дело по съмнение, че администрацията на съветския президент отпред с Бородин е взела рушвет от 25 милиона $. Обвиненията обаче не бяха потвърдени.

В медиите се спекулираше, че Пацоли е другар със фамилиите на Клинтън и Буш, а съветски ежедневник разгласи Пацоли за човек на Съединени американски щати, защото има картбланш за снабдяването на американската войска в базата „ Бондстийл “ в Косово със артикули за необятна приложимост.

" Достатъчно е да почука два пъти на вратата въз основата на Съединени американски щати и без проблеми го пускат ", написа съветското издание " Утро ".

Богатството на Пацоли възлиза на 420 милиона евро

Женевското издание " Тамп " заяви, че персоналното положение на Пацоли възлиза на 420 милиона евро и той има швейцарско поданство. Този мултимилионер е притежател на холдинга Mabetex със седалище в Лугано. Пацоли живее от 1976 година в Швейцария, има и първокласна вила в предградие на Прищина.

С частния си аероплан той постоянно пътува сред Лугано, Прищина и столиците в Централна Азия, където неговият холдинг има огромен пазар. Пацоли е печелил поръчки в някогашните руски републики като да вземем за пример за строителството на новата столица на Казахстан Астана, където неговата компания е строила големия президентски замък.

" Пацоли е мултимилионер, който намерено мечтае да стане Берлускони на Косово ", оцени изданието " Тамп ".

Беджет Пацоли беше президент на Косово за една седмица при започване на 2011 година Той подаде оставка, защото косовският Конституционен съд реши, че решението на Народното събрание за неговия избор е противоконституционно. След това беше вицепремиер в кабинета на Хашим Тачи.

Пацоли е прочут с обилната си женитба с италианската певица от албански генезис Ана Окса, само че бракът им продължи единствено от 1999 година до 2002 година Сега е женен за рускинята Мария.

В биографията на Пацоли написа, че той приказва десетина езика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР