За нас е ценно, че значима част от неговия живот

...
За нас е ценно, че значима част от неговия живот
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил само е уведомен за опелото на патриарх Нео...

" За нас е скъпо, че значима част от неговия живот беше обвързвана с Московската духовна академия, където блестящо се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския трон той неведнъж е посещавал рамките на Руската черква, чиито правилни чада бяха изпълнени с откровена обич и почитание към него ", написа съветският патриарх.

" Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто ярък облик вардя вечно в сърцето си ", написа Кирил.

 

" Информирахме съветския патриарх Кирил за кончината на патриарх Неофит, писмото има осведомителен темперамент ", сподели в ефира на bTV Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който през вчерашния ден.

На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега наличие на погребението са удостоверили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

 

Относно възможното наличие на съветския патриарх Кирил митрополит Йоан разяснява: " Той е патриарх, той е измежду всички патриарси и това, че сега е оня огромен шок с войната сред два православни народа – съветския и украинския, е нещо, което тежко се претърпява. Затова и направихме уведомително писмо “.

 

Редно е да се означи, че в края на живота си и на службата си като глава на българската черква, патриарх Неофит осъди съветската експанзия в Украйна.

" Унищожителната война срещу братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест боен конфликт в земите, осветени от богочовешкото наличие на Спасителя, за следващ път припомниха на всички нас значимостта на армията за всеки народ и страна ",

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР