За нас е голяма чест да ви съобщим, че днес

...
За нас е голяма чест да ви съобщим, че днес
Коментари Харесай

Филмът с българско участие “Аферим!” спечели “Сребърна мечка” на Берлинале

За нас е огромна чест да ви съобщим, че през днешния ден румънско-българско-чешката копродукция “Аферим! ” на румънския режисьор Раду Жуде завоюва “Сребърна мечка ” за постановка на кинофестивала в Берлин. Наградата бе поделена с полската режисьорка Малгожата Шумовска за кино лентата й “Тяло ”. “Златна мечка ” за най-хубав филм бе присъдена на иранския режисьор Джафар Панахи за кино лентата му “Такси ”.

“Аферим! ” взе участие като план в 10-ото издание на “София Мийтингс ” през 2013 година. Българското присъединяване в него е един от продуцентите, Росица Вълканова и “Клас Филм ”, на които честитим оценката. Другите продуценти са Ада Соломон от ХайФилм, Румъния, и Иржи Конечни от Ендорфилм, Чехия. Освен това “Аферим! ” е сниман в копродукция с Ню Бояна Филм и е осъществен с поддръжката на Националния кино център (НФЦ) – честито и на тях!

Филмът споделя една история от Влашко през ХІХ век: локалният пристав Костадин и неговият подрастващ наследник Йоница са пратени да заловен един избягал плебей ром. Филмът слага под въпрос така наречен справедлива историческа истина и извежда на напред във времето метода, по който полезности и привички се предават от едно потомство на друго, по какъв начин “духът на времето ” и манталитетът основават действителността, по какъв начин днешните въпроси и проблеми в нашия балкански район са резултат от дейности и действия, състояли се в предишното. “Забележителна прохлада има в метода, по който Жуде и съсценаристът му Флорин Лазареску показват един обичаен исторически филм, “дегизиран ” в класическата конструкция на уестърн с гонене на бегълци ”, написа “Варайъти ”. “Въпреки че тонът му постоянно е внезапен, “Аферим! ” е извънреден, надълбоко образован взор към един основен исторически интервал, осъществен с разум, съобразителност и с яд. ”

Българската премиера на “Аферим! ” е в Балканския конкурс на идния ХІХ София Филм Фест. Очакваме го с голям интерес на столичен екран през март!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР