За народен представител може да бъде избран български гражданин, който

...
За народен представител може да бъде избран български гражданин, който
Коментари Харесай

Чолаков за текста в конституцията за двойното гражданство: Купуваме си котка в чувал, не подкрепям

За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната. Това предложение за смяна в Конституцията беше подкрепено с пет гласа “за ”, четири “против ” и без въздържал се от Комисията по конституционни въпроси. На днешното съвещание комисията  преглежда на второ четене плана за промени в главния закон.

 

Председателят на комисията и народен представител от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков гласоподава “против ” предлагането. Той го дефинира като " пазаруване на котка в чувал ". Чолаков изясни своя избор с това, че липсват точни данни за това какъв брой българи имат двойно поданство и какъв брой тъкмо български жители живеят в чужбина.

 

Чолаков се стимулира, че въобще не се знае какъв брой са българите в чужбина. Той посочи, че може да направи предложение в преходните разпореждания да бъде записано, че текстът влиза в действие, едвам като се разбере, какъв брой са нашите сънародници зад граница. 

 

Текстът беше подсилен от петима народни представители, а четирима гласоподаваха срещу.

 

Гласуваното предложение за двойното поданство бе предшествано от спор в залата, в който с изключение на депутати мнението си показаха и специалисти по конституционно право.

 

Румен Ненков попита каква е задачата на текста. Според него огромният проблем не е с спора на ползи, а с спора на обвързване.  " Ако един министър е жител на друга страна и бъде извикан в ресурс, какво ще стане? ", попита той.

 

Ненков изясни, че интернационалните връзки били комплицирани и не се знаело по кое време нашата страна ще има проблематични връзки с друга страна. Той предложи, в случай че толкоз се желае да се привлекат българите в чужбина, тогава да се напишело, щом някой бъде определен, да се откаже от другото поданство.

 

Това, което обсъждаме като промени в Конституцията на второ четене, е консолидирано мнение с всички уместни забележки, разгласи пред публицисти в Народното събрание преди началото на днешното съвещание ръководителят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), заяви Българска телеграфна агенция.

 

Според него на всички места са били чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности като да вземем за пример за основния прокурор, за пълномощията на прокуратурата, за това, че въпреки всичко се резервира общ орган за взаимоотношение сред двата съвета – прокурорският и Висшият правосъден съвет, за конституционната тъжба, сподели още Чолаков.

 

„ Условието за битие на държавното управление е правосъдната промяна, аз ще поддържа правосъдната промяна във типа, в който е показана от Христо Иванов със съдействието на министър Атанас Славов “, разяснява още той.

 

Комисията по конституционно въпроси гледа на второ четене измененията в главния закон. Заседанието стартира в 13,30 часа.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР