За намирането на баланса между правата на обвиняемия и на

...
За намирането на баланса между правата на обвиняемия и на
Коментари Харесай

Съдия Светослава Колева от Апелативен съд Варна - лектор в уебинар на ЕМСО

 За намирането на салдото сред правата на обвинения и на жертвата приказва арбитър Светослава Колева като преподавател на уебинара " В обедната отмора " на Европейската мрежа за правосъдно образование, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Модератор на форума бе различен арбитър от Варненския апелативен съд - Ангелина Лазарова. Над 75 магистрати, юристи и адвокати от най-малко 17 европейски страни се включиха в онлайн семинара и полемиката след презентацията на арбитър Колева. Тя обърна внимание на компликациите при " претеглянето " сред ползите на двете страни, като посочи  правосъдна процедура у нас и в Европа, поради Хартата на главните права на Европейски Съюз, Европейската спогодба за правата на индивида и директивите, регулиращи тези тематики.

Справедливият развой постоянно е резултат от " отмерване " сред публичния интерес и интереса на обвинения, от позиция на отбраната на неговите човешки и процесуални права. " Къде в тази настройка обаче е жертвата на закононарушение? ", попита лекторът. Светослава Колева призна, че всекидневно правосъдните образования обгръщат единствено правата или на едната, или на другата страна в процеса, само че " никой не ни учи по какъв начин да намираме салдото сред двете по едно и също време ".

" Като практикуващ углавен арбитър би трябвало да виждам пресечните точки в отбрана на правата на обвинения и на жертвата – без значение дали потърпевшият встъпва като страна в процеса или е единствено очевидец ". На плещите на съдията е преценката чие право има превес във всеки съответен случай и в каква степен. По всяко едно дело той би трябвало да приложи съответния закон, само че освен – нужно е да регистрира къде се пресичат правата на двете страни, да съобрази правните правила в националното, европейското и интернационалното право.

Наказателното право е отношение сред страната и нарушителя, в което обаче жертвата няма единствено " поддържаща роля " като адресант на сигнал в полицията или задължено да дава показания лице. През 90-те години на предишния век стартира да си проправя път ново схващане за жертвата: по тази причина, че насилието нарушава човешките права и това дава право на потърпевшия да търси обезщетение освен като парична отплата, само че и гонене на нарушителя. Потърпевшият към този момент не просто моли за помощ, а изисква страната да поеме отговорност. " Трябва да намираме способи да организираме процеса по подобен метод, че с изключение на обективен, той да пази жертвата в бъдеще ", сподели арбитър Колева пред онлайн аудиторията. Жертвите на принуждение имат най-малко две права: на правдивост и на протекция от нови похищения. " Правото на отбрана на подсъдимия или обвинения и правото на предотвратяване на жертвата от вторична виктимизация са двете страни на една монета, наречена " обективен развой ".

Изразът " Престъплението е зло против обществото " демонстрира, че наказателното право се отнася освен до съответната жертва, само че и до правата на всички членове на обществото, които имат същите права като тази жертва и този нарушител. " Затова наказателното право в никакъв случай не е частен случай ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР