За момента няма драма в развитието на COVID-19, ако нещата

...
За момента няма драма в развитието на COVID-19, ако нещата
Коментари Харесай

Доц. Кунчев очаква спокойно Covid лято

За момента няма драма в развиването на COVID-19, в случай че нещата с разпространяването не се трансформират фрапантно, планувам умерено, обикновено лято; всеки ще може да отиде там, където желае, и да изкара едно хубаво лято. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в ефира на Би Ти Ви.

COVID-19 изчезна от медийното пространство, само че другояче е измежду нас; само че това, което се случва през последната седмица - до две, ни кара да сме извънредно деликатни при ограниченията, сподели основният държавен здравен контрольор. Той уточни, че през седмицата, миналата, за първи път имаме растеж, въпреки и доста дребен - % и половина, само че спря наклонността на спад.

Според доцент Кунчев, през идващите седмици ще се види дали тази наклонност ще продължи, само че за момента няма драма в развиването на болестта.

По думите на доцент Кунчев, ограниченията в България се анулират след доста разбори и разногласия, обсъждане, и откакто е решено да се направи, има опция да се случи, само че неспазването на оставащите води до повишение на заболеваемостта, което се регистрира и от здравните специалисти в Западна Европа. Те също считат, че настройката на обществото че всичко е завършило вреди и води до растеж на заболяемостта.

Доц. Кунчев уточни, че ние не сме се отказали от отстоянията, от носенето на маски на закрито, от дезинфекцията, продължава и инспекционната активност, има стотици актове. " Никога не съм разчитал, че човек, страхувайки се от санкция, ще съблюдава ограничения, в случай че не е уверен, че това е в негов интерес; той няма по какъв начин да промени държанието си ", добави Кунчев.

Вирусът потегли да става ендемичен, не съм обезпокоен от този растеж в този момент, съобщи още доцент Кунчев. Той уточни, че следи доста деликатно това, което се случва в Западна Европа, - страните, в които стартира първо да пораства заболеваемостта; това не води до повишаване на броя на пациентите, настанени в интензивно поделение.

Това значи, че по-лесно се предава, значително съумява да заобиколи имунитета, който имунизациите основават, само че не води до доста тежки болести. Ако продължи по тази линия, ще имаме респираторен вирус, който ще срещаме всеки сезон.

Ендемичен въпреки всичко не значи безопасен, сподели доцент Кунчев в отговор на въпрос. Пак ще има хора, които го карат тежко, само че значи, че не визира всички страни, и един континент, или всички области вътре в страната. Той ще се демонстрира на избрани места с контролирана заболяемост, без да води до огромни проблеми за публичното здраве, сподели специалистът.

Не виждам оптимизъм, че доста хора в България ще се имунизират, само че нужда да подвигаме процентите виждам, тъй като в случай че обстановката сега не ни прави доста обезпокоени, то никой не може да знае какво ще се случи в идния есенно-зимен сезон, дали няма да има нов вид, или нов вариант, добави Кунчев.

Според него, в случай че има нови варианти, имунизациите е добре да са съобразени с тях.

Перспективата пред България е постоянно да сме най-рискови, да сме предразположени към висока заболеваемост и висока смъртност, сподели Кунчев в отговор на въпрос за ниското имунизационно покритие у нас. Според него концепциите на някои хора, които не престават да се споделят, че това е нещо безобидно - при съществуването на 36 272 умряли българи, са безумни.

Големите производители обмислят основаването на двойна ваксина за грип и COVID-19, тъй че да покрие най-често срещаните и рисковите два причинителя. Възможно е и всеки сезон да слагаме ваксина, счита специалистът.

Попитан дали е нужна четвърта доза, той сподели, че е нужна само за някои доста рискови групи, при които болестта може да е опасност за живота и здравето им; всеобщо използване не е належащо, данните все още не водят до това, че е добре да се ползва всеобщо.

Той напомни, че Австрия възвърне по-тежки ограничаващи ограничения, защото има доста увеличение на заболеваемостта, има и по-тежки обстановки като в Южна Корея, където са стигнали до пикове, които не са стигали през последните две години.

Единствената страна в Европа, която не регистрира растеж, е единствено Дания; във всички други има промяна на тренда, допустимо е да има лека вторична вълна и да мине, само че в случай че се върнем към натоварване на здравната система, това ще наложи налагането на ограничаващи ограничения, сподели доцент Кунчев. Според доцент Кунчев повода за повишение на заболеваемостта е в това, че хората са приели, че казусът е решен и не са склонни да съблюдават ограничения, и това, че новият вид по-лесно се предава, макар че леко протича.

По думите на доцент Кунчев проблем в България е, че " вкарахме доста страсти " в решаването на въпроса, а той е чисто медицински. Важното е да се търси баланс в ограниченията. Той счита, че няма основни неточности в България в политическите решения, проблем, съгласно него, е извънредно ниското доверие на обществото в институциите.

По отношение на огромното търсене на йодни таблетки от аптечната мрежа, доцент Кунчев сподели, че се следи следващата вълна от недоумение, че няма никаква потребност от такава профилактика. Държавата има за цялото население таблетки и ще ги даде гратис, в случай че има потребност. Според него, в случай че се одобряват такива хранителни добавки, без да има потребност, можем единствено да си навредим.

В България има Национален център по радиология и радиационна отбрана, хората там са най-подготвените и най-наясно кое по какъв начин би повлияло на публичното здраве; сега е безусловно ненужно да се одобряват такива таблетки и единствено могат да доведат до пакост, добави доцент Кунчев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР