За момента избирателните секции в страната са 11 818, от

...
За момента избирателните секции в страната са 11 818, от
Коментари Харесай

В 9366 избирателните секции у нас ще се гласува с машина

За момента изборните секции в страната са 11 818, от които в 9366 е несъмнено, че ще има машинно гласоподаване . Това сподели на брифинг за медиите представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

Тя означи, че следва да бъдат формирани преносимите секционни изборни комисии, както и тези в профилираните заведения.

Матева напомни, че заявки за гласоподаване отвън страната ще се одобряват до 7 март , а до 11 март ЦИК ще реши какъв брой изборни секции и къде ще бъдат отворени зад граница. Тя означи, че досега в комисията са постъпили малко над 25 хиляди заявки за гласоподаване зад граница. 

На вота през април ще се явят 14 партии, седем обединения и двама самостоятелни претенденти , напомни Матева.

Регистрирани са всички кандидатски листи, които са постъпили в районните изборни комисии. В момента се прави инспекция на претендентите дали дават отговор на условията да бъдат избирани, уточни Матева. Тя изясни, че от първите инспекции, които са били направени се е открило, че двама претенденти са регистрирани допълнително от два изборни региона. От тази инспекция се откри, че трима претенденти нямат навършени и няма да имат навършени към датата на изборите 21 години , добави Матева. 

Тя съобщи, че са дадени инструкции на районните изборни комисии да заличат регистрацията на тези претенденти. Матева напомни, че през днешния ден до 17 часа партиите и обединенията, които са ги издигнали могат да предложат други претенденти, които да бъдат регистрирани, както и че до същия период политическите обединения могат да вършат промени в записаните кандидатски листи. 

Общо записаните претенденти досега като кандидатури са 5621, защото на доста места някои от претендентите са регистрирани в два региона, уточни Матева. 

Говорителят на ЦИК означи, че от 00:00 часа тази нощ стартира предизборната акция . ЦИК насочва апел към политическите партии, обединения и претенденти да водят една положителна акция, да съблюдават положителният звук и положителните нрави, и наредбите на Изборния кодекс и тези на ЦИК, съобщи тя. 

По отношение на гласоподавателите Матева напомни, че те могат да подават заявки за гласоподаване по сегашен адрес до 18 март до общинските администрации по сегашен адрес, както и онлайн. До 18 март гласоподавателите с увреждания, които не им разрешават да гласоподават в изборното помещение, могат да подадат заявление, с цел да гласоподават с преносима секционна изборна комисия, добави Матева. 

Тя съобщи, че в ЦИК към този момент са регистрирани за наблюдаващи седем български неправителствени организации , както и една организация с интернационалните наблюдаващи – Бюрото за демократични институции и права на индивида на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР