За мобилизираните във ВСУ има и трети избор между смъртта

...
За мобилизираните във ВСУ има и трети избор между смъртта
Коментари Харесай

Моралното пречупване може да бъде по-лошо от военните неудачи

За мобилизираните във ВСУ има и трети избор сред гибелта и годините затвор

Мобилизацията посредством събиране на хора от улици и други публични места е метод за набиране в армията, който повече или по-малко цивилизованите страни не познават от 18 век. Дори в хаоса на Гражданската война в Русия страните не прибягват до сходен способ.

Спомниха си за него в Украйна през 2014 година, с началото на така наречен „ антитерористична интервенция “ (АТО); оказа се, че е безсмислено да се раздават и връчват призовки по местоживеене на мобилизираните - не отварят вратите.

За да се съберат 30-40 хиляди новобранци във всяка от шестте талази на готовност в страна от 40 милиона души, беше належащо да се повдигне възрастовата граница на 60 години. Само Хитлер можеше да се похвали с такава наборна възраст в навечерието на разпадането на Третия райх. Но даже и при него това се отнасяше единствено до Фолксщурма /Volkssturm/.

Сега мобилизацията в Украйна закупи невиждан мащаб. Всеки ден в обществените мрежи се появяват десетки видеа и фотоси от работата на " могилизаторите ". Появиха се нови трендове.

Първо, с цел да не изплашат " плячката ", чиновниците на службите за военна регистрация и регистриране в този момент отиват „ на работа “ даже в коли за спешна помощ. Засади, блокиране на превоза, на изходи от търговски центрове станаха нормални. В Днепър (Днепропетровск) бяха раздадени призовки на хора, които влязоха в метрото по време на въздушна офанзива.

Тази процедура се употребява необятно, да вземем за пример, в Лвов. Полиция и военни блокират всички изходни пътища, основават огромни тапи, ревизират всяка кола, която излиза от обитаемото място, търсят мъже на военна възраст. Преди това Лвов на практика не беше пипан, само че в този момент неналичието на хора във въоръжените сили на Украйна ги накара да си спомнят за този „ запас “. Раздаването на призовки стартира и в Киев, което не беше следено до момента.

Спомниха си и за тези, които са отпътували в чужбина. Веднага откакто украинският кабинет на министрите подреди на дипломатическите задачи да водят боен доклад на украинците там и „ да улеснят връщането им в Украйна при потребност от готовност “, бяха изпратени претенции от украинските посолства до управляващите на съответните страни с гледище да осведомят за украинските жители от нужните категории, които са там. И осведомят! При това е малко евентуално въпросът да се ограничи до информация. Ще се стигне и до депортиране.

В такава обстановка съпротивата нараства. Вече не се лимитира до опити за отбягване на връзка с личния състав на военната регистрация и службата за регистриране. Освен това чиновниците на военните окръжия би трябвало да употребяват техниките, употребявани при залавянето на нарушителите: да заплашват с оръжие, да извиват ръцете на тези, които се съпротивляват.

Ето видео на една от тези подиуми, снимана в село Ингулец, Белозерски регион, Херсонска област. Има сърцераздирателни видеоклипове, да вземем за пример, когато обезверено съпротивляващ се мъж е измъкнат от личната си къща, освен това жестоко избутват дете, което се пробва да предотврати това.

Замесените в „ могилизацията “ бяха строго предизвестени: в случай че проектът не бъде изпълнен, ще би трябвало да „ компенсират дефицита със самите себе си “. И кой го желае? Слуховете за загубите на въоръжените сили на Украйна се популяризират със скоростта на светлината.

Тези, които не съумяха да се „ отскубнат “ от мобилизацията, се оплакват във видеоклипове от неприятни командири, от това, че са хвърлени на фронта без подготовка, без съоръжение, не доставят храна, не изтеглят ранените.

Увеличиха се случаите на „ отдръпване без заповед ”, отводи за заемане на длъжности. В едно от поделенията в една рота останаха 18 души, а в други по 30-40 души. „ 12 пъти минавахме в офанзива! От 286 - 18!!! ”, възкликва командирът на ротата (тъй като в ротата по щат има 100-150 души, той регистрира непрекъснато постъпващите попълнения, т.е. за няколко седмици са убити 2-3 роти като персонален състав).

В друго видео останките от 1-ва рота на 144-ти батальон от териториалната защита на 116-та бригада записват „ общоприет “ апел към Зеленски.

За да държи обстановката под надзор, Зеленски подписа закон за усилване на отговорността на военнослужещите. Сега дезертьорите ще получат до 12 години, до 7 години - за несъблюдение на заповед. Откроява се следното наказване: до 10 години затвор за тези, които са напуснали бойното поле без заповед и постоянно това е единственият метод да си спасят живота.

Зачестилите случаи на опозиция против „ могилизацията “ приказват за честен срив в украинското общество. А зад самостоятелната опозиция неизбежно идва груповата. Вече се появиха няколко видеозаписа, снимани от родственици на бойците от упоменатата 116-та бригада на териториалната защита от Полтава, където нещата стигат до пердах с командира на батальона. Претенциите са типични: хвърлиха ги край Соледар, всички офицери се оказаха в отпуск по болест, върнете роднините ни.

Телеграм каналът " Легитимний " оповестява, че на фона на абсурда със 116-та войскова бригада на Банкова улица се работи върху концепцията за превъзмогване на рецесията. Концепцията наподобява по този начин:

1. Използване на СБУ за заплашване, принуждаване на хората да мълчат; дискредитират околните на мобилизираните, стартират да ги жигосват като предатели;

2. Намиране на изкупителна жертва в Министерството на защитата от условната " група на Залужни " (започнете да изритате хората си от армията);

3. Блокиране на разпространяването на информация.

Ще помогне ли? Когато те карат на предната линия с тояги, сред гибелта и годините в пандиза се открива трети избор - да се предадеш непринудено. И тези случаи се случват все по-често.

Историята демонстрира, че моралното изкривяване може да бъде по-лошо от военните неудачи.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР