За мнозина високосните години са по-специални. Те са убедени, че

...
За мнозина високосните години са по-специални. Те са убедени, че
Коментари Харесай

29 февруари: защо има високосни години?


За мнозина високосните години са по-специални. Те са уверени, че 29 февруари носи шанс и благополучие. Но този ден в действителност е напълно елементарен. Той е плод на математически трик. Ето обяснението:

29 февруари - този ден се отбелязва един път на четири години

Баща ми е роден на 29 февруари 1936. Вероятно тази дата идеално подхожда на мъж, който обича да споделя, че за него рождените дни нямат значение. Така той има положително опрощение да чества рождения си ден единствено един път на четири години. Но би трябвало да знаете, че татко ми обичаше да споделя всевъзможни истории и в този смисъл може да се окаже, че той не е роден през високосната 1936-та, а може би през 1935, която е една напълно " естествена " година.
Редакцията предлага
Защо е въведена високосната година?

Според Григорианския календар, който се е наложил в целия свят, годината се състои от 365 дни. На всеки четири години обаче има една високосна, която е с 366 дни. Въвеждането на един спомагателен ден към календара е опит за координиране на точността на западнохристиянския календар с въртенето на Земята към слънцето, както и с други астрономически събития като лятното и зимното слънцестоене, бележещи началотото на лятото и зимата, и пролетното и есенното равноденствие, когато денят и нощта са с идентична дълготрайност.

Най-просто казано: не съществува съвършен календар. Всеки календар разказва една година, само че тя в никакъв случай не е математически съвършена. Всъщност какво значи понятието година? Това е времето, за което Земята прави цялостна обиколка към слънцето. Този интервал, който астрономите назовават тропическа година, не трае тъкмо 365 дни, а малко повече. Именно: 365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Прецизно изразено: това са тъкмо 365,2422 дни. Високосните години компенсират тези 0,2422 дни. Ако я нямаше високосната година, сезоните щяха да се объркват непрекъснато.

Всяка четвърта година от григориански календар е високосна, само че има и редки изключения: високосната година в началото е въведена от римския император Юлий Цезар в неговия юлиански календар. Правилото гласяло, че на всеки четири години ще се прибавя по един ден. Това обаче водело до неточност на всеки 400 години.

Така по поръчка на папа Григорий XIII през 16 век астрономът Алойзий Лилий се пробва да отстрани тази неточност, въвеждайки ново предписание: съгласно него високосни години са тези, които могат да бъдат разграничени на 4. Към това се добяват и годините, с които стартира ново столетие, т.е. завършващите на " 00 ". Тези години са високосни единствено в случай че могат да се разделят на 400.

По тази причина някои високосни години би трябвало да бъдат прескочени. Но сметките отново не излизат съвършени.

Кой е най-точният календар?

Григорианският календар е въведен първо в Италия, Полша, Португалия и Испания през 1582 година. Днес той е считан за един от най-точните календари, само че към момента се отклонява от тропическия календар с към 27 секунди годишно, което се равнява на към един ден на всеки 3236 години. Той е на четвърто място измежду всички исторически календари, що се отнася до точността.

Слънчевият календар на маите от към 2000 година прочие н. е. доближава разлика от един ден на всеки 6500 години. Преработеният юлиански календар от 1923 година дава отклоняване от един ден на 31 250 години, а иранският безоблачен календар Хиджра, който е съвсем толкоз остарял, колкото и календарът на маите, регистрира неточност от един ден на 110 000 години. Този календар реализира своята акуратност, като се ориентира върху астрономическите феномени и наблюдения, а не върху математическата логичност.

Има ли и други календари с високосни години?

Китайският календар има високосни години с спомагателен месец. Етиопският календар има 13 месеца, като 13-ият месец има пет дни в една естествена година и шест по време на високосните години. В исляма в границите на 30-годишен цикъл се появяват 11 високосни години. Еврейската високосна година има сред 383 и 385 дни и се среща седем пъти по време на 19-годишен цикъл.

Световното време се контролира постоянно, с цел да компенсира неточностите във въртенето на Земята. За хората обаче е доста е значимо да усещат, че живеят в естетика с природата. Някои празници сигурно не се основават на случайността, а на избрани астрономически събития: да вземем за пример Великден, който се чества при започване на пролетта.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР