За мнозина това звучи като чудесна идея - да се

...
За мнозина това звучи като чудесна идея - да се
Коментари Харесай

15-минутните градове: планират да ни затворят в кварталите?

За мнозина това звучи като чудесна концепция - да се понижи пътуването из града до четвърт час и то пешком, с колело или с градски превоз. Това е смисълът на концепцията за 15-минутните градове. Целта е жителите по-лесно да могат да си обезпечават всичко, от което се нуждаят.

Заключени в кварталите си?

Концепцията за 15-минутните градове все по-често се употребява за разпространение на дезинформация в международен мащаб. Затова Дъждовни води ревизира обстоятелствата към някои от най-разпространяваните в мрежата изказвания:

Твърдение: " Хората ще живеят заключени в кварталите си, а задачата е да не се движат из града, с цел да понижат излъчванията ", твърди.

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

Активистът Крис Брънтлет изяснява пред Дъждовни води, че концепцията за 15-минутните градове не е да се основават схеми за всеки обособен квартал. Вместо това задачата е всеки да има достъп до главните си потребности в границите на четвърт час.

Нидерландският град Утрехт към този момент работи по системата за 15-минутен град. Вече съвсем всички жители на Утрехт имат всичко, от което се нуждаят, на разстояние най-много 15 минути - хранителни артикули, лечебни заведения, учебни заведения и спортни площадки.

Концепцията за 15-минутният град се пробва " да се бори против актуалната сегрегация и джентрификация ", изяснява урбанистът Карлос Морено пред Дъждовни води.

Утрехт към този момент вкара концепцията за 15-минутен град.Снимка: H. Blossey/blickwinkel/picture alliance

Твърдение:  " Гражданите ще имат потребност от позволение, с цел да излизат от квартала си от 2024 нататък ", изяснява консуматор в ТикТок по адрес на английския град Оксфорд. Крайнодясната политическа коментаторка Кейти Хопкинс назовава рестриктивните мерки за коли " климатични локдауни ".

Проверка на обстоятелствата: Невярно

Потребителите са се объркали сред два напълно разнообразни проекта на общината в Оксфорд. Единият е новият проект за пречистване на трафика в града, който ще влезе в тестова фаза през 2024 година, а другият е проектът за прекосяване към концепцията за 15-минутен град до 2040 година.

Планът за пречистване на трафика би трябвало да понижи автомобилния трафик на шест съответни пътни артерии в Оксфорд в пиковите часове. Автобусите, такситата, велосипедите и ходенето пешком не са част от това ограничаване. Гражданите ще могат да аплайват за позволение, което ще им разреши да се движат с автомобил по въпросните улици по 100 дни годишно. Всички обаче ще могат да доближават до която точка в града пожелаят когато и да е - просто би трябвало да употребяват други направления. Нищо от това не е обвързвано с проектите за 15-минутен град.

Твърдение:  " 15-минутните градове в Китай ще отделят всеки квартал с огради и охраняван вход. Ако желаете да влезете или излезете, ще ви би трябвало позволение и лицево сканиране ", твърди консуматор в ТикТок.

Проверка на обстоятелствата: За част от изказванието няма доказателства, а друга част е изцяло погрешна.

Екипът ни стигна до извода, че обявата в ТикТок смесва две разнообразни неща - рестриктивните мерки, които Китай наложи по отношение на пандемията, и концепцията за 15-минутни градове.

Системите за лицево различаване, отделените охранявани комплекси и огромното видеонаблюдение са нещо всекидневно за Китай, споделя Шитао Ли от китайската редакция на Дъждовни води.

Във видеото в ТикТок са събрани разнообразни подиуми. Първата демонстрира ограда с телен плет, която разделя улица на две. Няколко неща ни подсказват, че този кадър е от град Шънджън от интервала с най-строги ограничения против разпространяването на Ковид-19. 

Жената във видеото приказва с южнокитайски акцент, което също допуска, че клипът е сниман в тази част на страната, където се намира и Шънджън. Други консуматори в обществените медии разясняват, че това са ограничаващите ограничения от пандемията в Шънджън.

Факт е, че управляващите в града възнамеряват да вкарат 15-минутния град. Няма доказателства обаче, че част от този проект е слагането на огради и надзор на прекосяването. Градове като Утрехт, Париж и Барселона, които към този момент са въвели концепцията, не употребяват сходни ограничения като част от нея.

Във втората половина на видеото се вижда човек, който минава през лицево различаване, с цел да влезе в огромно отворено пространство. Твърди се, че това е част от нововъведенията, които да създадат града " 15-минутен ".

Всъщност на видеото виждаме входа на университета в град Ланджоу в Северозападен Китай. Стигнахме до този извод, употребявайки геолокация. В клипа се вижда караоке бар, който установихме, че се намира до университета в Ланджоу. Освен това в истинското видео студентът, който минава през входа, изяснява оживено, че това е новата система за сигурност на университета, която към този момент работи с лицево различаване.

Това видео няма нищо общо с концепцията за 15-минутния град.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР