За много жени месечният цикъл е период, съпътстван от продължителни

...
За много жени месечният цикъл е период, съпътстван от продължителни
Коментари Харесай

Испания дава 3 дни менструален отпуск

За доста дами месечният цикъл е интервал, придружен от продължителни и мъчителни болки. И с концепцията „ в тези дни “ от месеца дамите да се почувстват най-малко малко по-комфортно, облекчени и освободени от работни задължения, една страна в Европа възнамерява да вкара „ менструален отпуск “.

Всъщност концепцията е осъществена и настояща в доста малко страни по света. Испания пък е първата страна на нашия континент, която към този момент обмисля по какъв начин да формулира закон, с който да я приложи на своя територия.

Засега по въпроса с „ менструален отпуск “ е конкретизирано, че дамите ще могат да вземат от три до пет дни в месеца заплатен отпуск.

Той ще им бъде разрешен едвам откакто показват на работодателя си записка от доктор. С нея те ще потвърждават, че месечният им цикъл е придружен от болки и неразположение, които биха затруднили способността им да работят.

От „ менструален отпуск “ няма да могат да се възползват всички испанки. Тази опция ще бъде налична единствено за дамите, при които цикълът е диагностициран като обострено положение.

В законопроекта е включено и друго предложение, обвързвано с задачата да се помогне на дамите да се усещат по-малко дискомфортно в дните от менструалния си цикъл: просветителните институции и пандизите в Испания да стартират да дават артикули за женска хигиена, и то изцяло гратис.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР