За много хора вече целият им живот е съсредоточен в

...
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в
Коментари Харесай

Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?

За доста хора към този момент целият им живот е концентриран в телефона. Оправданията, че ни оказва помощ за работа и ни държи свързани и осведомени за значими неща от живота ни, не важат в късните часове преди да заспим. Тогава, умерено легнали и усамотени, даже с сътрудник до нас, правещ евентуално същото, телефонът е като опиат. Обикаляме обществените мрежи, наваксваме с клюките, приказваме в чатове, пазарим или просто напразно цъкаме.

“Да, евентуално телефонът ни е нужен за алармата също и това е положително опрощение, само че по какъв начин се разсънваме заран? Как заспиваме? ”

Зяпането към екраните на смарт телефони обърква ествения темп на секреция на мелатонин - хормона на съня. Вместо организмът да се успокои от приглушена светлина, понижени шумове, психическо успокоение и настройка за сън от биологичния часовник, ние вършим тъкмо противоположното. Ярки облици, постоянно на загасена светлина, клипчета, стартират бурни реакции на прочувствена и психологична основа. Сравнявайки се с други хора, проследявайки тяхното всекидневие, някогашния сътрудници, остарели другари, сътрудници, шефа...ровим и ровим. И от почтеното надзърване за няма нищо, за 5 минути единствено, прекарваме най-ценните си часове на мира и отмора в нервна възбуденост.

Решението да е да махнем телефона от стаята, известно време преди лягане, в случай че няма причина той да бъде до нас - чакаме незабавно позвъняване или друго.

Установете час, след който нямате потребност от телефон, да вземем за пример 9 часа вечерта. Уверете се, че всичко по него е отметнато като задания и го оставете в другата стая.

Навийте си тревога от будилник. Просто е и замества телефона. Всъщност телефонът иззе функционалностите на будилниците, не противоположното.

Сега се успокойте - животът ще продължи, даже вашият, в случай че не сте непрекъснато онлайн. Утре ще наваксате с всичко, а то даже не е толкоз значимо.

Сега, когато телефонът е вън от спалнята, се фокусирайте в нов вечерен режим, тъкмо както е при децата - оправяне на леглото, душ, ухаещи на хубаво облекла за сън, меки завивки и одеалца, музика, книга - каквото радва душата ви.

Възможно е някой да ви потърси сметка. Всеки има един подобен другар, който е деен късно вечер. Вероятно ще ви написа, както до момента, а вие няма да отговаряте. Обяснете новото състояние и го помолете за схващане. С времето всички, които са ви безпокояли, ще се научат и ще спрат и даже няма да имате вести.

Ще има абстинентен интервал. Може би ще се тревожите, че изпускате нещо, че някой е на линия и ви написа, чатовете дрънкат, а вас ви няма и този някой повече няма да ви написа още веднъж. Спокойно - това е значим миг, оценете го като подобен.

Ако някой желае да си приказва с вас, ще потърси среща, ще откри по-нормален час. Ще бъде с вас.
Нито едно виртуално прекарване няма тази активност, каквато има действителното. Потърсете същински контакт и страст.
Ако желаете да си говорите с някого, обадете му се, отидете да го видите. Погледнете го в очите, а не през емотикони.
Замислете се кое е значимо за вас и го последвайте в действителност, а освен на думи.

Грижейки се за съня си, вие се грижите за себе си. Вероятно на следващия ден ви чакат хиляди неща, а вашите очи ще ви бодят, ще имате бледен загар и кръгове. За какво? Струва ли си?

Животът тече и без да сте споделили какво сте яли на обяд, кой къде се е тагнал и къде е отишъл на отмора. Откъснете се от това най-малко вечер, когато би трябвало да си починете, да се погрижите за себе си. Да наваксате с книгите, с заниманието, да четете на децата или да гледате филм с обичания човек. Имаме потребност да овладеем света си, да решаваме проблемите си. Технологиите не са зло, само че като всяко средство, би трябвало да бъдат държани под надзор.

Опитайте една седмица да оставяте телефона си в другата стая и ще видите какъв резултат има това. Ако се чувствате нещастни, самотни и неуверени, надали отсъствието на телефона е повода и надали той може да реши казуса.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР