За много хора рожков е непозната култура. Думата “рожков е

...
За много хора рожков е непозната култура. Думата “рожков е
Коментари Харесай

Защо рожков е по-полезен от какаото?

За доста хора рожков е непозната просвета. Думата “рожков ” е произлиза от арабската дума “kharrub ”, което значи “бобови шушулки ”.

Рожков е вечнозелено растение от семейство Бобови, особено за средиземноморския район. Заражда се е Северна Африка и Испания, само че е необятно публикувано и в Южна Америка, Австралия, Индия и Южна Африка. Тези дървета порастват безпроблемно при всевъзможни климатични условия.

Устойчиви са на суша и бедна почва. В интервалите на огромен апетит, средиземноморските селяни се изхранват с тях. Дървета стартират да плододават чак след шестата си година, а след дванайстата могат да дават до 50 кг плод на година. Удивителното е, че ражда до 100 години.

 Брашно от рожков

Ядливата част на рожковите дървета са шушулките. В предишното те са били значим източник на захар, преди всеобщото разпространяване на захарното цвекло и захарната тръстика.

Рожковите са доста ценени, защото съдържат витамини A, B, B1, B2, B3, B6, D. В какаото има по-малко наличие на магнезий и калций. В рожков има три пъти по-голяма централизация на тези скъпи минерали, само че освен.

В него има още висока централизация на желязо, калий, никел, хром, манган и към 8% протеини. За съпоставяне обаче, рожков има единствено 60% от калориите на какаото.

 Семена Рожков

От друга страна рожков са доста богати на фибри и пектин, като поддържат ниско наличие на натрий.

Поради изброените си качества рожков постоянно се употребяват като опция на шоколада. Те обаче са доста по-здравословни, защото не съдържат теобромин, кофеин или фенилетиламин – съставки, които ще намерите във всеки шоколад. Именно те предизвикват мигрена и алергични реакции при някои хора и са токсични за кучета и котки.

Вкусът на рожковите е натурален, мек и сладостен. Те са съвършен избор за хора, които не обичат шоколад или са алергични към него. Рожкови на прахуляк са превъзходен сурогат на какаото на прахуляк във всяка рецепта.

Отделно от изброените си витаминозни и вкусови преимущества, потреблението на рожков в композиция с топло мляко, малко мед и ванилия работи успокоително на нервите. За съпоставяне, на някои хора пиенето на мляко с какао преди лягане работи стимулиращо и енергизиращо, даже раздразнително.

Освен като подсладител, от рожков се прави и сок, а семената му се употребяват в козметиката. Ако замените по този начин известното какао с рожков, бъдете сигурни, че ще добавите нещо вкусно и потребно към ежедневното си меню.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР