За миналата година при бензиностанциите са установени 5,3 млн. лв.

...
За миналата година при бензиностанциите са установени 5,3 млн. лв.
Коментари Харесай

Бензиностанции са укрили над 5 млн. лв. данъци през 2018 г., установи НАП

За предходната година при бензиностанциите са открити 5,3 млн. лева неплатени и укрити налози. Това е съобщила Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Националната организация за приходите (НАП), на оперативно заседание сред управлението на Министерство на вътрешните работи, началниците на икономическа полиция, управлението на Агенция " Митници " и началника на Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата.

Данните са резултат от осъществената инспекция на Министерство на вътрешните работи на 143 бензиностанции, извършена след сигнали от Българската петролна и газова асоциация.

Съставени били и над 130 акта за нарушавания, за които глобите са към 110 хиляди лева Приходната организация е открила още, че за 955 хиляди литра гориво не са регистрирани продажби, оповестява Българска телеграфна агенция.

Национална агенция за приходите провяреява всяко транспортно средство на граничните пунктове, също и на бензиностанциите, а на данъчните хранилища се прави денонощен мониторинг, уведоми Галя Димитрова.

Проверките ще обиден обектите, които се занимават с продажба на горива и петролни артикули, а ще се работи и против занимаващите се с такава активност нелегално.

Преди няколко дни министър председателят Бойко Борисов заплаши с арести, затваряне на обекти и солени санкции за някои от огромните играчи в сивия бранш на търговията с цигари и алкохол, в случай че не съблюдават законите. Същата орис е отредена и на компаниите, които търгуват с горива, предизвести Борисов.

Директорът на Агенция " Митници " Георги Костов съобщи, че за предходната година са били осъществени 2220 инспекции, при които са установени голям брой нарушавания. Общото арестувано количество енергийни артикули е 724 хиляди литра и 56 000 кг. твърди горива.

Началникът на Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата Георги Черков означи, че през 2018 година през центъра са били осъществени 13 спецоперации, при които взаимни екипи са ревизирали 141 обекта, общият брой открити нарушавания бил 247. Най-често срещаните нарушавания по думите му са за разлики в касовата наличност.

„ Това са 166 цистерни, а 5 милиона е 5 милиона литра, тъй като на всеки литър 1 лев е за страната. Министерството на стопанската система не е направило карти на тези обекти, в този момент Министерство на вътрешните работи ще прави. Те са и рискови за хората. От предходната година може да има 100 обекта и още 200 нови такива. Но ние не ги знаем кои са. Има такива, които споделяха, че са аграрни, в този момент се оказа, че не са. Вместо в този момент полицията да ги разказва и ревизира, трябваше да е по противоположния ред ", сподели той.

Според него е вярно да се каже, че контрабандата се овладява. По думите му от сенчестата стопанска система са извоювани 1 милиард лв..

„ С 1 милиард може да си намериш кой да ти прокара закон и кой да ти спре закон. Можеш да платиш на данъчен, на митничар, без да очерняш специалността. Натискът е толкоз огромен. Служителите на границата споделят: „ Ако го ревизира този, това ще ми е последният работен ден ”, сподели още Ревизоро.

Той разяснява и случая с откритото некачествено гориво в бензиностанции на Веселин Марешки. " Той не се занимава с импорт. Знам от кое място зарежда горива. Те са му от качествени хранилища. Големите вериги са непрестанно под надзор ", разяснява депутатът.

Той съобщи, че министър председателят Бойко Борисов е прав да упорства за изсветляване на търговията с горива. " Аз персонално ще го поддържа, само че доста постепенно става ", безапелационен е Ревизоро. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР