За мен всеки технологичен прогрес ражда повече ползи, отколкото проблеми,

...
За мен всеки технологичен прогрес ражда повече ползи, отколкото проблеми,
Коментари Харесай

Франсоаз Шомбар: Бъдещето е по-добро от настоящето

" За мен всеки софтуерен напредък ражда повече изгоди, в сравнение с проблеми, " споделя Франсоаз Шомбар

© Цветелина Белутова Франсоаз Шомбар е съосновател и основен изпълнителен шеф на Melexis. Преди да сътвори компанията тя Шомбар работи в Elmos – немски производител на полупроводници, където дава отговор за индустриалното обмисляне. Шомбар също по този начин работи и в Elex Group, където извършва разнообразни длъжности. В момента е президент на платформата STEM – съвет към държавното управление на фламандския район в Белгия, чиято цел е да оказва помощ на младежите, които желаят да се занимават с просвета, технология, инженерство и математика. Шомбар беше и един от менторите на на SOFIA Woman’s Network в продължение на 17 години. За компанията

Белгийската Melexis основава нововъведения в региона на полупроводниците и датчиците. Компанията е световен снабдител на чипове за автомобилния, индустриалния и потребителския бранш. Фирмата се ръководи от Белгия. Към момента в нея работят над 1300 чиновници в общо над 19 местоположения по света.

Приходите на групата доближиха 456 млн. евро за 2016 година Melexis работи публично от 2000 година в България, където проектира, тества и създава чипове. Служителите тук са към 400 души. Още по тематиката
Силвен Коло - сред инженерната просвета и мениджмънта

Управителят на " Мелексис България " пред " Капитал "
7 апр 2017
Машини в напредък

Успешна 2016 година и още повече продажби през тази година чакат производителите на машини и съоръжение
2 яну 2017
На екраните по коридорите на Melexis върви ваше изявление, в което казвате, че бъдещето би трябвало да е по-добро от сегашното. По какъв метод би трябвало да е по-добро и по какъв начин Melexis ще помогне за него?

- За мен всеки софтуерен напредък ражда повече изгоди, в сравнение с проблеми. Създават се и проблеми, само че в случай че погледнем смяната, която виждаме през днешния ден - голямата компютърна мощ, опциите за автоматизация, вкарването на огромните данни в методите, по които диагностицираме и лекуваме хора, или каквото и да било друго – всичко това идва от софтуерния напредък. Що се отнася до нас, в Melexis, ние постоянно сме желали да помогнем за основаването на най-хубавото допустимо бъдеще. Ние произвеждаме иновация. Две трети от това, което произвеждаме всяка година, е непосредствено ориентирано към разгръщане на зелената стопанска система по света. Искаме да създадем живота на нашите клиенти по-зелен, по-комфортен. Нашите артикули са значими, само че е значима и работата в самата компания. Работата ни постоянно е била ориентирана освен към резултатите, само че и към хората. Да, резултатите са значими, само че и хората, които ги реализират, също са значими. Доказали сме, че като компания не е нужно да си в непрекъсната финансова конкуренция, с цел да си сполучлив. Може да обръщаш внимание и на чиновниците си, а освен на резултатите. Смятам, че сме го потвърдили освен в София. Заради това и процентът на хората, оставащи в Melexis, е доста висок – по-висок от междинното за която и да било страна в света. Фактът, че хората остават, е обвързван с нашите полезности. Когато ние ги описвахме при започване на Melexis, съвсем никоя друга компания нямаше записани полезности. Сега всяка компания има, само че ние бяхме измежду първите. И в действителност ги следваме.

Правите ли взаимни отстъпки, с цел да имате верния баланс сред вниманието към резултатите и вниманието към хората?

- Ние не гледаме на това като компромис. Виждаме го като два допълващи се детайла – това е еволюция, не може да имаш едното без другото. Когато приказваме за компромис, би трябвало да приемем, че става дума за неща, които се взаимоизключват. За нас казусът не е подобен – това са две елементи от един развой, като ин-ян признака. Тези детайли наподобяват като че ли се изключват, само че в действителност се допълват и се вършат един различен по-силни.

Колко бързо се развива Melexis в България и на световно равнище?

- На международно равнище се развиваме с по-високи темпове, в сравнение с е растежът на целия пазар. Всъщност се развиваме съвсем двойно по-бързо от пазара. За съпоставяне, предходната година секторът набъбна с към 5-6%, до момента в който за последните пет години ние растем с към 12% на година. Важно е да гледаме в вероятност – последните няколко години, а не просто последните данни. И не считаме да се забавяме. Когато започнахме през 2000 година активността си в България, тук имахме към 50 души, до момента в който в този момент са над 400. Това е осемкратно нарастване, което приказва за нашите проекти тук.

Какво създава най-масово Melexis и къде се намира компанията сега на международния пазар?

- Ако погледнем какво се случва в света на производителите на полупроводници в автомобилния бранш, датчиците, които Melexis създава, стават все по-важни. Това са съставни елементи, които мерят скоростта, налягането, температурата или други аналогови измерватели. Нашите датчици ги " превеждат " и ги вършат цифрови, с цел да могат те да бъдат употребявани в централните компютри на колите. Цели 88% от нашите продажби са в автомобилния бранш. Близо 70% от нашия бизнес е в датчиците. В момента ние сме четвърти в промишлеността, по-големи от нас са единствено Bosch, Infineon и NXP. Bosch е на над 100 години, Infineon беше част от Siemens, също на над 100 години. NXP е от Philips, която също е на над 100 години. Melexis е четвърта в света за по-малко от 25 години. Казано в резюме, ние сме новото дете в квартала. Причината да успеем да реализираме тези резултати се крие във обстоятелството, че клиентите ни обичат да купуват от нас, харесват нашите артикули. Това значи, че те са положителни. Ако не бяха, нямаше да бъдат купувани и в случай че не се купуваха, нямаше да растем с такива темпове. Вярвам, че ние вършим това, от което пазарът се нуждае. Много от продуктите ни са водачи на пазара – и то артикули, които никой различен не е правил преди.

Можете ли да дадете образец?

- Да. Например магнитните ни датчици. Оригиналните магнитни датчици мерят единствено по една ос. Ние добавихме още една ос, което направи нашия артикул на процедура триизмерно измерващ. Постигнахме това още през 2004 година Преди имаше потребност от два датчика, освен това сложени на доста характерни места. Ние дадохме на пазара ново решение, което никой различен не оферираше. Минаха години, до момента в който другите стигнат до всеобщо произвеждане на сходен артикул. Друг новаторски артикул, който е по-нов, е датчикът ни за различаване на жестове. Към момента той е единствено в някои модели на BMW. На процедура той е кутия, която може да разчита жестове – да вземем за пример за увеличение или понижаване на звука, повдигане или затваряне на телефона. От настояща позиция наподобява като примитивна технология, само че е в действителност сложна за създаване технология. Вземете за образец конзолата Nintendo Wii, която разпознава придвижвания и ги пресъздава. Разликите сред това да си в стая, където можеш да дръпнеш завесите при слънце, и да си в кола, където осветеността се трансформира непрекъснато, обаче е голяма. Ние към момента сме единствената компания, която създава нещо сходно.

Какво проектира и създава Melexis в България?

- В София създаваме главно температурни и магнитни датчици. Температурните датчици се употребяват за тъкмо премерване на действителна температура, да вземем за пример в безконтактен термометър за човешко чело. Температурните датчици се употребяват и в коли, само че главното им приложение е за премерване и чувство на хора в стая.

В момента секторът за автомобилни съставни елементи се трансформира доста бързо. Това добре ли е за Melexis?

- О, да. Харесваме всичко, което се трансформира, и всичко, което е ново, тъй като продаваме иновация. Огромната част от нашите артикули са в автомобилния бранш, което ни дава доста нови благоприятни условия. Вълната от всеобщо създаване на електрически коли е добра вест за нас, тъй като доста от продуктите ни са ориентирани точно към коли, които да нямат отпечатък върху околната среда. Виждаме, че огромните производители залагат на всеобщо произвеждане на електрически автомобили, а по пътя към тази цел – и на хибриди. Всичко това е добре за нас. Ако погледнем един хибрид, той има два мотора – електрически и с вътрешно горене. Те би трябвало да работят в синхрон и тук се намесваме ние. Ще виждаме още по-голяма електрификация на автомобилния пазар. Тук влиза и работата на софийското ни звено – в случай че има мотор с вътрешно горене, нагряването идва от него. При електрическите коли няма от къде да има нагряване. Производителите би трябвало да помислят по какъв начин да вземем за пример да работи климатикът, както и по какъв начин зарядът на батерията да устоя повече време. Ще се наложи цялата кола да бъде преосмислена. Това ще докара и до по-високо търсене на топлинни датчици – точно тук е и нашата роля. Цялата система на колата би трябвало да бъде изменена от вътрешната страна. Трябват повече датчици и за налягането. За да станат по-ефективни колите, би трябвало в тях да бъдат вкарани повече микрочипове. За нас това е доста значима еволюция.

Какви са дълготрайните ви проекти – за Melexis и за България в частност?

- Искаме да продължим да растем по метода до момента. Както споделих, нашият напредък е съвсем два пъти по-висок, в сравнение с целия пазар. Виждаме, че нашата сензорна технология се вписва добре и на други места като автоматизацията на индустриални процеси. Един робот има потребност от доста датчици, с цел да усеща какво тъкмо прави и да го прави тъкмо. Тук се намесва и технологията ни за разчитане на жестове, тъй като има огромна разлика сред една кола, която се движи със 100 км/ч по автомагистралата, и един робот във фабрика, който работи на доста по-ниска скорост. В този смисъл се интересуваме доста от развиването ни в тази тенденция. Това, което виждате в домакинските уреди да вземем за пример, е желанието машините да бъдат по-ефективни. Развиваме и технология за климатици и умни здания, която се създава също в София. Представете си, че употребявате термометър – той в действителност мери температурата в една точка на тялото ви. Това, което нашите инженери създават, взима температура от няколко точки. Когато променим мащаба и си представим една стая, технологията може да разбере каква е температурата на всички в нея, както и да подреди на климатика да се изключи, когато разбере, че няма никой вътре. Това прави целия развой минимум 30% по-ефективен.

За какъв брой време ще се фокусирате върху тези разработки?

- Поне няколко години, тъй като един план лишава две-три години, с цел да бъде напълно направен. Нужни са още една-две години за валидацията и чак тогава стартира всеобщото произвеждане. Това е дълъг развой.

Да вземем за образец температурния датчик за климатиците – къде се намирате сега в този развой?

- Преди година започнахме да го произвеждаме. Сега сме в интервала тъкмо преди всеобщата продукция на този артикул.

Планирате ли да увеличавате броя на чиновниците на Melexis в София и по света в идващите пет години?

- В момента в България има към 400 души. По света имаме общо към 1300 чиновници, тъй че в България са към една трета от всичките ни чиновници. Трудно ми е да ви отговоря по какъв начин ще стоят нещата след пет години. Ако просто погледнем линейния модел на разширение на бизнеса ни до момента, след пет години би трябвало да бъдем 2000 души. Но не мога да ви кажа, че това ще бъде по този начин, тъй като има доста неща, които просто не могат да бъдат планувани. Не мога да ви кажа по какъв начин ще се развиваме нито в кратковременен, нито в средносрочен проект, тъй като нямам кристална топка. Единственото, което мога да кажа, е, че ще се опитаме да се развиваме по-бързо от останалия пазар. Това значи, че в идващите пет години растежът ни би трябвало да остане към 12%. Виждаме всички тези нови благоприятни условия поради нововъведенията в автосектора, новите пазари, в които могат да се употребяват нашите артикули.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР