За мен въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той

...
За мен въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той
Коментари Харесай

Николай Младенов поиска по-радикални промени в Конституцията от тези на ГЕРБ

" За мен въпросът с Конституцията е извънредно сериозен и той не може да бъде обсъждан по този начин небрежно и без доста сериозен разбор. България в действителност има потребност от нова. Все отново Конституцията, по която в този момент работим, е писана 90-та година, като реакция на края на комунизма и начало на демократичните промени. В нея има доста взаимни отстъпки, които са направени от нейните създатели още тогава, които виждаме 30 година по-късно, че не работят, желаят смяна. " Това сподели пред Нова тв – специфичен координатор за Близкоизточния кротичък развой на генералния секретар на Организация на обединените нации и някогашен министър на защитата и на външните работи в България.
Сега ли е моментът за смяна? Аз считам, че трябваше да стане доста от дълго време - преди години трябваше да стартира този парламентарен спор. Но фактът, че в този момент министър-председателят го предлага, всички би трябвало да се възползват от това, че тематиката влезе в публичния ред. Може би късно, може би не по най-подходящия метод, само че тематиката е в публичния спор. Не знам по кое време ще се появи отново такава опция, тъй като политиката има способността да завлича в ежедневни въпроси. Сега сякаш имаме някакъв късмет да погледнем малко по-дългосрочно накъде желаеме да отиде България. И това е и с помощта на митингите и на предлагането на Борисов, по този начин и на историческия миг, счита Младенов.
 Николай Младенов: България има потребност от напълно нова Конституция Николай Младенов: България има потребност от напълно нова Конституция
" Искането за нова Конституция е закъсняло. То трябваше да бъде направено много от дълго време, тъй като България има потребност освен от ремонти,...
" Запознах се преди броени дни с предложенията на ГЕРБ за смяна на Конституцията. Аз не съм взел участие в тяхното създаване и писане , за мен има потребност от доста по-радикални промени в Конституцията от това, което се предлага. Например, мисля, че би трябвало да се огледа доста по-сериозно на въпроса по какъв начин действа българския парламент. Не единствено във връзка с понижаване на депутатите – тематика, която е доста известна. Но, да вземем за пример, да се дискутира въпроса не би трябвало ли министрите, които биват назначени, наложително да бъдат определени за народни представители , с цел да има по-ясна политическа отговорност по отношение на тях и връзка с гласоподавателите и жителите ", предложи той своите визии.
Трябва да се намерения и в още няколко направления счита той: " Трябва да се огледа въпросът с действието на цялата правосъдна система . Много ясно да се напише увод на Конституцията , който да отразява очакванията и въжеделинията, в случай че желаете на българския народ, за следващияетап от нашето развиване. "
" Аз чух доста законни рецензии , към плана показан от ГЕРБ, само че доколкото разбирам това е напълно първоначално. Ние имаме още доста да приказваме за това какви промени ще бъдат предложни в Конституцията и по какъв метод те ще бъдат удобрени. Защото в случай че има избори за Велико народно събрание по какъв начин ще наподобява Конституцията? Тя няма да бъде писана от ГЕРБ, Бойко Борисов, Корнелия Нинова или Мая Манолова. Тя ще бъде написана, от хората, които бъдат определени. Затова в този момент дебатът е доста значим. И в случай че той е нервен, той няма да е градивен, а съгласно сега той е нервен. Да, за жалост. ", сподели Младенов.
" До този миг виждаме предлагането на, само че не и други оферти , които идват от другите политически партии. Аз желая да чуя и мнението на опозицията и другите политически сили. ", сподели Младенов.
 Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт
Свикването на Велико народно събрание и измененията в Конституцията ще обедният политическо болшинство, което има една цел - оставане на власт. В обстановката...
Когато приказваме за рестарт на политическата система и можем с естествени избори да стигнем до нова Конституция, написана от способени адвокати, не може тази опция да се  отхвръля ей по този начин, разкритикува той в лицето на Българска социалистическа партия сега. " Дори да не ти харесва плана на ГЕРБ, направи различен, предложи други хрумвания ", добави той.
" В България има доста неща, за които има учредения да стачкуват – страната ни към момента е на последно място по беднотия в Европейски Съюз, корупцията, нарушеното възприятие за правдивост, да не приказваме за здравната система, за положението на пенсионерите.Така че ние в действителност имаме потребност от рестарт на политическата система, само че рестарт, който се основава на един спокоен разговор . И това е главното, което ме тормози в този момент, че пътя, по който сме тръгнали, не допуска един спокоен разговор ", счита Младенов.
Как да стане това? Чрез спокоен спор - с цел да виждаме разнообразни хрумвания и планове за смяна на Конституцията, счита Младенов. " Ако желаеме рестарт на политическата система на България, която да усъвършенства българският парламентаризъм, правосъдната система, действието на институциите, има потребност от доста сериозен парламентарен спор. Този спор може да се случи. Той е просрочен, в случай че желаете, само че той би трябвало да се състои в една спокойна среда, в която всички отзиви се чуват. Не единствено по този начин да считаме, че можем да си приказваме в обществените медии или с изказвания в медиите да формулираме позиции. Позициите би трябвало да бъдат дефинирани доста ясно на всяка политическа партия – какви визии тя предлага за Конституцията, да има спор сред политическите партии и в последна сметка да има избори. ", разказа идеалната картина някогашният външен министър.
 
 Бивш парламентарен арбитър за плана на ГЕРБ за Конституция: Така не се написа план Бивш парламентарен арбитър за плана на ГЕРБ за Конституция: Така не се написа план
Направи ми усещане, че по този начин не се написа план за Конституция. Оценката, естествено, не е добра. Струва ми се, че в ГЕРБ подходиха л...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР