За мен това е една сбъдната мечта. Аз станах военна

...
За мен това е една сбъдната мечта. Аз станах военна
Коментари Харесай

Нежност във военна униформа: Разказът на Мария преди мисия в Мали

„ За мен това е една сбъдната фантазия . Аз станах военна здравна сестра с огромно предпочитание, поставих доста старания. Мога да кажа, че избрах тази специалност и поради военните задачи. Обичам провокациите “, споделя младши сержант Мария Цекина

Тя е част от военномедицинския екип , който след броени дни отпътува на задача в малийксата столица Бамако , оповестява ВМА. 

Започва да учи за здравна сестра под пагон през 2017 година по тристранния план на ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. 4 години по-късно се дипломира като отличничка на випуска и е разпределена във военно формирование.  След едвам 4 месеца „ работа ” подава доклад за присъединяване в задграничната задача в Мали . И е утвърдена. 

Вярва, че ще се оправи, макар че е „ новобранец ”. Разчита на школовката в клиниките на ВМА-София и Военноморска болница, където една година работи като доброволец в Коронавирус зоната , както и на военното образование, през което е минала. Основната ѝ опора обаче е вярата – в Бог, в личните сили и в силите на екипа, с който отпътува. 

Притеснявам се, само че ще се оправя . Трябва да мина през това предизвикателство. Защото по-късно идват други “, споделя с усмивка Мария и добавя, че дисциплината и самоконтролът са в основата на триумфа пред всяко тестване. 

Заминава за Мали с ясната концепция да показа почтено ВМА и Българската войска и да се върне с нови познания и опит: „ Именно наученото в сходна среда, отвън лъскавите клиники, от време на време с лимитирани запаси, в екстремални условия – всичко това ни калява още повече и ни отличава от цивилните медицински сестри. Затова и не се замислих да аплайвам, макар че имаше известна опозиция от страна на околните ми. Но за мен това беше специалността, която чаках да бъде основана “. 

Така Мария сбъдва първата си фантазия , а в този момент поема и към втората. И не стопира дотук. Мечтае да специализира „ Анестезиология и реанимация ”.  

" Стъпка по стъпка всичко ще се случи ... когато човек откри своето предопределение , когато е задоволително твърдоглав и има до себе си поддръжката на своите учители " , споделя още младши сержант Мария Цекина.

От ВМА пожелават сполучлива задача на целия екип, воден от старши лейтенант доктор Петко Гинев
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР