За мен е удоволствие да отлича видни наши дейци на

...
За мен е удоволствие да отлича видни наши дейци на
Коментари Харесай

Президентът отличи видни дейци на културата, образованието, науката и спорта

За мен е наслаждение да отлича видни наши дейци на културата, образованието и спорта. Това сподели президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на Почетния знак на президента на изявени български дейци. Събитието се състоя в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Церемонията беше открита с химна на Република България.

 

Отличени бяха шестима дейци от разнообразни сфери - Боряна Кадмонова, проф. Васил Жечев, доцент Георги Хинов, Дарена Попова, Златка Ставрева и проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

 

 

Президентът Радев акцентира, че и шестимата препоръчани за отличие се радват на високо публично самопризнание и почитание.

 

Макар и посветили своите научни и креативен старания в разнообразни публични сфери, днешните лауреати са посветили своята гражданска сила в една обща посока и цел, а точно развиването ни като съвременна и европейска страна, с богата нематериалност и обичаи, с висок интелектуален и креативен капацитет, открои в речта си президентът.

 

 

Днешната гала е израз на признателността на обществото за вашата всеотдайна работа за издигане на още по-високо ниво на българската просвета и обучение, нематериалност и просвета, добави той. И съобщи, че активността на отличените популяризира страната оттатък нейните лимити.

 

Вярвам, че вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развиването на знаещи и можещи, здрави и духовно богати младежи, освен ви свързва и сплотява, само че е и цел и насочно начало на вашите многочислени почитатели, означи президентът.

 

 

Радев пожела здраве и дългоденствие на всички отличени.

 

В началото на церемонията бе показана къса биография на отличените, в които бяха изтъкнати техните професионални триумфи.

 

Отличие беше връчено на Боряна Кадмонова, дълготраен изпълнителен шеф на фондация „ Еврика “. От прессекретариата на президентството показват, че тя е отличена за нейния важен принос към българската просвета, техника и предприемачество.

 

За неговия важен принос за развиването на висшето обучение, спорта и туризма беше почетен и президентът на Колежа по туризъм – Благоевград проф. доктор Васил Жечев.

 

 

Почетният знак на президента беше връчен и на хореографа доцент Георги Хинов. Той бе отличен за неговия важен принос в региона на българското фолклорно танцово изкуство.

 

Диригентът на научен хор „ Ангел Манолов “ към Национален студентски дом маестра Дарена Попова бе удостоена за нейния важен принос в развиването на българското хорово пеене.

 

Странджанската национална певица Златка Ставрева бе удостоена с Почетния знак на президента за значимия ѝ принос в развиването на българското фолклорно певческо изкуство.

 

 

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев, учител и академик, бе отличен за неговия важен принос за развиването и модернизацията на висшето обучение и във връзка неговата 70-а годишнина.

 

Церемонията в президентството приключи с обща фотография.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР