За мен е очевидно, че когато става дума за политика,

...
За мен е очевидно, че когато става дума за политика,
Коментари Харесай

Доналд Туск: Срещата за Западните Балкани е големият успех на България

За мен е явно, че когато става дума за политика, най-голямото достижение беше срещата върха в София (срещата за Западните Балкани) и резултатите от нея. Това разгласи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на брифинга след последния Европейски съвет в границите на българското европредседателство.

„ Това беше персонална концепция на Бойко Борисов . Бях песимистичен при започване на нашето съдействие, само че министър председателят Борисов беше толкоз оптимистично надъхан, деятелен, уверен. И в края на краищата той беше прав”, посочи Туск.

Според него срещата на върха в София има голямо значение за района на Балканите, даже и това да не е доста очевидно в Брюксел.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер още веднъж показва персонално отношение към българския министър председател, когато назовава „ Драги, Бойко”.

„ Големият триумф за българското председателство е фактът, че България промени атмосферата в Западните Балкани. Защото европейската вероятност завоюва всеобщото доверие по време на водачеството на Бойко. Голям прогрес беше изработен и във връзка с политиката за убежище”, разяснява Юнкер.

Премиерът Борисов също счита, че положителната оценка идва поради целта Западни Балкани.
Борисов неудовлетворен – Европейски Съюз зарязал експертните мнения по мигрантския въпрос На наша територия буферни центрове за мигранти няма да има, увери министър председателят
„ Всичко това щеше да бъде сложено под подозрение, в случай че с днешния съвет не бяхме постигнали резултатите да дадем вероятност на Македония и Албания. Ако не бяхме показали цялото самообладание и непримиримост да реализираме резултати за контракта за добросъседство сред България и някогашната югославска република Македония. Същото направиха нашите сътрудници и другари в Гърция и Македония за промяна на името. И това дава вероятност и за НАТО, и за Европейски Съюз, а прави Западните Балкани доста перспективни.

На последния Европейски съвет главната тематика беше „ миграция”. Никой към този момент не вярваше в компромис, само че изненадващо той беше реализиран в 5:30 ч. сутринта българско време. Консенсусът обаче наподобява нежен.
Трудният компромис на евролидерите на тематика „ миграция ” (ОБЗОР) След многочасови договаряния те взеха решение Брюксел да отпусне спомагателни средства за справяне с казуса
С този доста сложен компромис ще се запомни и краят на българското председателство. Утре България ще съобщи ротационното председателство на Австрия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР